2024. május 10., péntek

Szerbiai származású robbantott Podgoricában

A montenegrói rendőrség egyelőre nem kívánt nyilatkozni a lehetséges indítékról

A montenegrói rendőrség megerősítette, hogy csütörtökre virradó éjszaka a kraljevói születésű Dalibor Jauković (1976), a Jugoszláv Hadsereg volt katonája dobott robbanószerkezetet az Amerikai Egyesült Államok podgoricai nagykövetsége épületének az udvarába. A férfi nem sokkal később egy másik robbanószerkezettel öngyilkosságot követett el. A nagykövetség épületén nem keletkezett kár, és tekintettel a késői órára, nem sérült meg senki a nagykövetségen, és járókelő sem. A rendőrségi közlemény szerint a férfi M75-ös típusú kézigránáttal robbantott.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Enes Baković, a montenegrói rendőrség igazgatójának helyettese azt mondta, hogy Jauković montenegrói állampolgár volt, és korábban nem került összetűzésbe a hatóságokkal. Bár olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a férfi közismerten ellene volt Montenegró NATO-csatlakozásának, a rendőrség egyelőre nem közölt hivatalos értesüléseket Jauković indítékával kapcsolatban. A montenegrói rendőrség, együttműködve az egyesült államokbeli FBI szakembereivel, felülvizsgálja Jauković bejegyzéseit a különböző közösségi oldalakon, annak reményében, hogy így sikerül majd fényt deríteni a férfi indítékára – emelte ki Baković.

A montenegrói kormány elítélte a bűncselekményt, az USA nagykövetsége pedig sajnálatának adott hangot a történtek kapcsán.

Sajtóértesülések szerint Jauković katonai kitüntetés tulajdonosa volt, kitüntetését még Slobodan Milošević ítélte oda 1999-ben, a NATO-bombázás évében. Facebook-profilján állítólag több, NATO-ellenes bejegyzés is olvasható.