2024. április 27., szombat

A bevételért költeni kell

Nagyobb a nyereség kongresszusi, mint a szezonális idegenforgalomból

A kongresszusi idegenforgalomról tartottak megbeszélést tegnap az Újvidéki Vásárközpontban a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, az Újvidéki Vásár és a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet Kongresszusi Irodájának támogatásával.

Az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központja immár tíz éve létezik. Időközben jelentős eredményeket ért el az intézmény a kongresszusi ipar terén. Mintegy kétezer eseményt tartottak meg az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központjának keretében. A nemzetközi konferenciák száma fokozatosan nőtt az elmúlt tíz évben. Az intézménynek sikerült teret nyernie a kongresszusi piacon. A központ céljai között mintegy 200 hazai rendezvény és legalább három nemzetközi szintű tanácskozás megszervezése szerepel évente. A hatékonyabb interakció érdekében további kapcsolatok kiépítését tűzték ki célul, s ennek a folyamatnak fontos eleme a tegnapi találkozó is – hangzott el a konferencián.

A tanácskozáson bemutatták a 2018. évi tartományi tanácskozások szervezésére szánt támogatási pályázatot. Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, hogy a kongresszusi turizmus jelenlétét Vajdaságban a kapacitások növelésének támogatásával erősíthetjük, ezért a titkárság kísérleti projektum kidolgozását irányozta elő, aminek köszönhetően fejlődhet ez az ágazat. A pályázat összértéke kétmillió dinár, ennek köszönhetően mintegy tíz kongresszus szervezése válna lehetővé a tartományban.

Igor Kovačević, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet Kongresszusi Irodájának a vezetője hangsúlyozta, hogy a kongresszusi turizmus az egyik legfőbb mozgatórugója lehetne a szerbiai gazdaságnak. Mindennek lényege, hogy megfelelő lépésekkel és a lehetőségek mérlegelésével minél vonzóbban tálaljuk az ország idegenforgalmi kínálatát a külföldi piac számára. A térbeli kapacitások növelése, valamint az infrastruktúrába történő befektetés elengedhetetlen az ágazat fejlődésében. A speciális rendezvényekhez, találkozókhoz kapcsolódó idegenforgalom feltárására és népszerűsítésére költeni kell, mindez azonban idővel jelentős mértékben megtérül – hangsúlyozta Igor Kovačević, egy kongresszusi delegátus ugyanis egy átlagos turista napi kiadásainak a négyszeresét költi el.

Egy turista átlagban két napot tölt Szerbiában, egy delegátus pedig öt napig marad. Egy-egy ilyen rendezvényre érkező vendég naponta mintegy 350 eurót költ el. Ebből kifolyólag egy ezer delegációs kongresszus alkalmával három nap alatt mintegy egymillió eurós bevétel valósítható meg. Ezenkívül nem elhanyagolható az sem, hogy a kongresszusoknak, rendezvényeknek az időbeli eloszlása is kedvezőbb, mint a szezonális turizmusé, hiszen az év bármely szakaszában megrendezhetők.