2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Újabb parádés párharc a nyolcaddöntőben

Conte: A torna egyik nagy esélyese ellen játszunk
Az edző magánya: Antonio Conte a Stamford Bridge gyepén (Fotó: Beta/AP)

Az edző magánya: Antonio Conte a Stamford Bridge gyepén (Fotó: Beta/AP)

Ma este (20.45) rendezik az idei Bajnokok Ligája kiírásának másik nyolcaddöntős szuperrangadóját, hiszen a londoni Stamford Bridge stadionban a Chelsea a Barcelonát látja vendégül. Ritkán kerül olyan helyzetbe Antonio Conte, mint most, vagyis hogy egy párharc esélytelenebb felének tartják. Az olasz szakember elárulta, kemény játékkal készül a nagy téttel és presztízzsel járó találkozóra: „Egyrészt a világ egyik legerősebb csapata ellen játszunk, talán ők az idei BL legnagyobb esélyesei. Másrészt azonban izgatottak vagyunk, hiszen egy remek mérkőzésen, egy valóban kiváló csapat ellen bizonyíthatjuk, mire vagyunk képesek, milyen színvonalat képviselünk” – beszélt a meccsről kellő súllyal a tréner.

Az olasz szólt néhány szót a taktikai hozzáállásról is: „Mivel a világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára, igyekeznünk kell, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg a pályán minden szituációban. A Barcelona olyan típusú csapat, amely ellen rendkívül nehéz játszani, ha birtokolják a labdát, fantasztikus képességű játékosokról beszélünk. A labda nélküli helyzetekben azonban vannak hiányosságaik, s nekünk törekednünk kell arra, hogy éljünk az ebből adódó lehetőségekkel” – magyarázta Conte, akinek a véleményét egyik legjobb játékosa, a korábban a Barcelonát is megjárt Cesc Fàbregas is megerősítette: „Mindig arra törekednek, hogy az első hullámban nagy nyomást gyakoroljanak az ellenfelükre, amikor járatják a labdát. Ha sikerült átvészelnünk ezt az első kemény időszakot, lehetőségünk adódhat majd, hogy károkat okozzunk nekik a védelmükben, hiszen az előretolt játékuk miatt viszonylag sok tér nyílik meg a pályán” – elemzett a középpályás, bizonyítva, hogy nem lazsálással töltötte a rendelkezésre álló bő felkészülési időt. A Chelsea dolga azért mindenképp nehéz lesz, ami a támadást illeti – Marc André ter Stegen, a gránátvörös-kékek első számú hálóőre ugyanis impresszív számokat mutat a szezonban: a német az idei szezonban 39 meccsen 26-szor őrizte meg üresen a hálóját, és csak 19 alkalommal kapott gólt.

Megszenvedett, Eibar elleni bajnoki győzelemmel hangolt a Barcelona a rangadóra. A katalánok edzője, Ernesto Valverde szűkszavúan nyilatkozott a Chelsea elleni mérkőzésről: „Az Eibar elleni meccs nagyon jó felkészülés volt a hétközi BL-meccsre. Londonban igyekszünk a lehető legjobb teljesítményünket nyújtani.”

Kötelező feladat előtt a Bayern

A magyar Csernai Pál edző 1980-ban felállított rekordját célozhatja meg a Beşiktaş elleni BL-nyolcaddöntőn Jupp Heynckes, a Bayern rutinos vezetőedzője, aki a hétvégi, Wolfsburg elleni sikerrel (2:1) személyes rekordját döntötte meg sorozatban 13 megnyert tétmeccsel. A német rekordbajnok csapatnál Csernai annak idején 14 mérkőzéses győzelmi sorozatra volt képes, amelyet Heynckes a tavaly november óta tartó szériájában jelenleg egyetlen sikerre közelített meg – tíz bajnoki, két kupameccs és egy PSG elleni BL-diadal alkotja az illusztris menetelést.

A Beşiktaş elleni nyolcaddöntős párosítással egyébként nagyon jól járt a müncheni gárda, hiszen a PSG mögött második helyen továbbjutó bajorok a G csoportot megnyerő, de elvileg leggyengébb csoportgyőztes török felet kapták a sorsoláson. Igaz, önmagában ez a tény is figyelemreméltó (a Lipcse, a Monaco és a Porto előtt lettek elsők), s a Beşiktaşnál a remek csapatjáték és a kiemelkedő egyéni teljesítmények is jelen vannak: Anderson Talisca és Wagner Love is nagy góllövő formában focizik az utóbbi időben.