2024. április 26., péntek

Egy férj, két feleség

A Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja február 22-én mutatja be a Páratlan páros című előadást
Ralbovszki Csaba és a színjátszók

Ralbovszki Csaba és a színjátszók

A szabadkai Népkör MMK színjátszó csoportja, az idén tízéves Fabula Rasa Színjátszó Grund, Ray Cooney, Páratlan páros című előadását viszi színre. A bemutató február 22-én, 19.30-kor lesz, az első repríz pedig március 21-én. Az előadást az egyik grundvezető, Ralbovszki Csaba rendezi:

Ray Cooney népszerű író, az ő nevéhez fűződik A miniszter félrelép, amelyből film is készült. Az elmúlt tíz évben több műfajt kipróbáltunk, ezért úgy gondoltuk, legyen ezúttal komédia. Kemény fába vágtuk a fejszénket, mivel Ray Cooney komédiáit szinte matematikai pontossággal kell játszani. A Páratlan páros egy taxisofőrről szól, akinek két felesége és két lakcíme van, ez pedig számtalan bonyodalmat sző, nagy őrületet eredményez, amit tisztán és érhetően kell átadnunk a közönségnek. Ugyanakkor fontos az előadás ritmusa, dinamikája és gördülékenysége, ami magával ragadja nézőket, a poénoknak pedig hangsúlyosnak kell lenniük. Profiknak is nagyon nehéz komédiát jól játszani. Most már a próbafolyamat vége felé tartunk, és igyekszünk úgymond összerázni az egészet, mint egy jó koktélt. A jelmeztervezőnk Dimitrov Nikoleta, az egyik tagunk. A Fabula Rasa egyik fő erénye, hogy külső tag nélkül is képes előadást létrehozni. A Fabula tagjai rendkívül sokoldalúak, táncolnak, szavalnak, énekelnek, zenélnek és mindenről van véleményük. Bármiről lehet velük beszélni, az előadás témájáról, zenéjéről, a jelmezről, vagy épp a díszletről. Ez az előadás is közös megegyezés alapján jön létre. Mondhatni, hogy mindenki mindent csinál. Most erre fókuszálunk, közben Greguss Zalán, a grundvezetőtársam a kisebbekből álló csoporttal foglalkozik, de majd ő is rendez a nagycsoportnak. A Páratlan párossal szeretnénk fellépni Nagykikindán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján és a KSZV-n is – ismertette Ralbovszki Csaba.

Az előadás szereplői Dedovity Tomity Lea, Dimitrov Nikoleta, Dudás Norbert, Greguss Lilla, Gresák Lea, Lévay Csenge, Lőrik Izabella, Lukács Ramóna, Mészáros Áron, Sándor Viola, Vajda Stella és Vörös Euridiké.

A főszereplőt Dudás Norbert alakítja:

John Smith egy szélhámos, két feleségre figyel és végighazudja az előadást. Sok a szövegem és nekem is nehéz egyszerre többfelé figyelnem, de szeretem a vígjátékokat, és örülök, hogy pont egy komédiában játszhatok főszerepet – mondta Norbert.

Greguss Lilla egy mindig gyanakvó rendőrfelügyelőt játszik:

Sok krimit nézek, volt honnan merítenem, így kialakult bennem egy kép erről a karakterről – hallottuk Lillától.

A szintén rendőrfelügyelőt alakító Gresák Lea örömmel jár próbákra és nagyon érdekli a színészet:

Jól összeszokott csapat vagyunk és mindig várjuk a próbákat. Jövőre viszont végzős leszek, és akkor nyílik majd Újvidéken osztály leendő színészeknek. Szeretnék bejutni – fejezete ki óhaját Lea.

Sándor Viola szerint szórakoztató előadásra számíthat a közönség:

Bízom benne, hogy szeretik majd a nézők, mert csavaros történetű, izgalmas, érdekes és kikapcsolódást nyújt – mondta Viola.

A csoportba végzős diákok is járnak. Dimitrov Nikoleta az egyik feleséget játssza, ő az előadás jelmeztervezője, emellett a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium végzőse:

A színpadot két részre osztottuk, mintha két szoba lenne. Ez nagyon érdekes, mert a nézők egyszerre látják mindkettőt, ugyanakkor nehéz feladat eljátszani a szerepemet az egyik a szobában úgy, mintha a másik nem létezne. Kezdetben ez furcsa volt számomra, mert megszoktam, hogy mindenre reagálok, ami a színpadon történik. Jelmezötleteim is voltak, így megkaptam ezt a feladatot. A lehetőségeink persze korlátozottak, abból dolgozunk, amink van. Ezt irányítom, de valójában mindent együtt csinálunk. A jövőben is a színház felé fordulnék – fejtette ki Nikoleta.

Vajda Stella a másik feleséget alakítja, és ő is a Kosztolányi Gimnázium végzőse:

Mindig is érdekelt a színjátszás, mert a színpadról sokat lehet adni az embereknek. Úgy vélem, az emberek azért is járnak a színházba, hogy valamit kapjanak, akár olyasmi kapcsán is, amit az életben nem tapasztalhatnak meg – véli Stella.

Mészáros Áron, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola végzőse, a Fabula Rasa visszatérő tagjának számít:

Játszottam az első előadásban, A dzsungel könyvében. Azután sok évet kihagytam, de idén visszatértem, mert hiányzott a csoport. John Smith legjobb barátját alakítom, aki egy vicces ember, a maga módján, és csak ő tudja a barátja titkát. Amíg nem jártam a csoportba, addig is többször szerepeltem. A középiskolában is kiálltam közönség elé és termékbemutató versenyeken vettem részt. Máskülönben hangszerész szeretnék lenni, mert érdekelnek a hangszerek – mondta Áron.