2024. május 10., péntek

McMaster: Asszad továbbra is vet be vegyi fegyvereket

Nyilvános jelentések és fotók egyértelműen tanúsítják, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere vegyi fegyvereket használ - jelentette ki Herbert Raymond McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a müncheni biztonságplitikai konferencián szombaton.

A főtanácsadó nem tért ki arra, hogy milyen nyilvános jelentésekre és fényképekre gondolt. Hozzátette: "Itt az ideje, hogy valamennyi nemzet felelősségre vonja a szíriai rendszert és a támogatóit a tetteikért, és támogassa a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet". 

A nemzetbiztonsági főtanácsadó figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok katonai erővel fog visszavágni, ha Aszad továbbra is bevet vegyi fegyvereket.

Az elmúlt hetekben segélymunkások, segélyszervezetek és az Egyesült Államok azzal vádolta meg Szíriát, hogy ismételten klórgázt vetett be polgári személyek ellen Kelet-Gútában és Idlíb tartományban.

Iránnal kapcsolatban a nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette, hogy Teherán nagy kapacitású proxy (köztes) szerverhálózatot épít ki olyan országokban, mint Szíria, Jemen és Irak, amelyeket az adott államok kormánya ellen fordíthat. "Ami különösen aggasztó ebben a proxy rendszerben, az az, hogy egyre nagyobb kapacitású, és Irán egyre több és több pusztító fegyvert helyez el ezekben a hálózatokban" - mondta.

Észak-Koreával kapcsolatban McMaster hangsúlyozta, hogy feltétlenül fenn kell tartani a Phenjanra való nyomásgyakorlást, mivel fenyegeti az atomfegyverek terjedésének tilalmát.

"Nyomást kell gyakorolnunk a phenjani rendszerre, minden lehetőséget ki kell használnunk annak érdekében, hogy ne fenyegethesse a békét" - mondta. Ezzel kapcsolatban elengedhetetlennek nevezte a Phenjan elleni szankciók betartását, a kereskedelmi kapcsolatok beszüntetését és vonatkozó határozatok betartását. 

Az orosz magánszemélyek és vállalatok ellen a 2016-os amerikai választásokba való beavatkozás miatti eljárás megindításával kapcsolatban McMaster megjegyezte: ez annak a jele, hogy az Egyesült Államok "egyre jobban képes feltárni a kémkedés és a felforgatás eredetét". Előzőleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "üres fecsegésnek" nevezte az orosz beavatkozással kapcsolatos vádakat.