2024. április 27., szombat

A Zabhegyező az Újvidéki Színház színpadán

A tehetséges színinövendékek lehetőséget kapnak a bemutatkozásra

Készül a Zabhegyező újvidéki színpadi változata. A darabot az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztályának növendékei mutatják be február 24-én, szombaton, 19 órakor az Újvidéki Színházban. Venczel Valentin, az intézmény igazgatója szerint ez a színház évek óta az Újvidéki Művészeti Akadémia Színművészeti Tanszékének a gyakorló színpada. A színháznak és a Színművészeti Tanszéknek ugyanis ugyanaz a tevékenysége, feladata: hogy az oktatás-tanulás során a színinövendékeknek minél több tapasztalatot, kapcsolatot biztosítson a közönséggel. A színház igazgatója elmondta, személy szerint is mindig örül a vizsgaelőadásoknak, diploma-előadásoknak.

– Holden Caulfield amerikai, kedves, csupa szív, csupa gátlás kamaszt a negyedik iskolából rúgták ki. Vajon milyen lesz a színpadon ennek a fiúnak a története, amelyet Jerome David Salinger Zabhegyező c. regényében olvashatunk? – kérdeztük a rendezőt, a színház művészeti vezetőjét.

– A bemutató előtti napokban kiderül – válaszolta Lénárd Róbert. – Remélem, hogy egy izgalmas előadást fog látni a közönség. Mentálisan egy kicsit furcsábbat és a szokottnál több szereplővel. A Zabhegyező regénynek egyetlen szereplője van: Holden Caulfield. Amikor hat színésszel állítom színpadra a történetet, el kellett döntenem, hogy megcsinálom egy főszereplővel és köré rendezem a többi mellékszereplőt, akik őt ezzel támogatják, vagy pedig hat Holden Caulfieldra fogom megkomponálni az egész darabot. Az utóbbi megoldás mellett döntöttem.

Az ötvenes években született regény az általános elveszettség érzését „kapja el”. Azt gondolom, az a szorongás, amely bármelyikünkben benne van a világgal szemben, az manapság nem hogy nem szűnt meg, hanem valószínűleg még rosszabb, vagy még kombináltabb lett, mint valaha volt.

Lénárd Róbert nem titkolja: a harmadéves színinövendékek nagyon tehetségesek, ügyesek. Elmondta, hogy néhányukkal már dolgozott a Tanyaszínházban pár évvel ezelőtt. Azóta követi a munkájukat.

– Miért éppen a Zabhegyezőre esett a választása? – érdeklődtem.

– Néhány évvel ezelőtt Hernyák György osztályvezető tanár úrral beszélgettünk arról, mennyire jó a pesti gyakorlat. Ott amellett, hogy az osztályvezető tanár félévente befejez egy-egy vizsgát, amellett külsős rendezők rendszeresen járnak be a színművészeti egyetemre a növendékekkel foglalkozni. Beszélgetés közben alakult ki az ötlet, hogyha ezek a tehetséges növendékek harmadévesek lesznek, bevállalok velük egy projektet. Olyan művet kerestem, amely nemcsak azért jó, mert nyilván az ő szakmai fejlődésükhöz hozzájárulhat, hanem mert érdeklődésre számíthat elsősorban a középiskolás közönség köreiben – mondta a rendező.