2024. április 27., szombat
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Két döntőt fújt el a szél

Elnapolták a női műlesiklást és a sílövők női 15 kilométeres futamát – White harmadik, Frenzel második aranya – A koreai lányok első gólja
Egy ezüst és négy bronz után végre arany: Arianna Fontana (Fotó: Beta/AP)

Egy ezüst és négy bronz után végre arany: Arianna Fontana (Fotó: Beta/AP)

Ismét a szél uralkodott Pjongcsangban, ezért két versenyszámban nem avathattak bajnokot. Az alpesi számokban már harmadszor történt elnapolás, most a női műlesiklás maradt el, amelyben az amerikai Mikaela Shiffrin második olimpiai aranyára pályázik, Nevena Ignjatović pedig a szerbiaiak minden idők legjobb téli olimpiai helyezését veszi célba. Nem versenyeztek az Alpensia síközpontban sem, ahol a sílövők női 15 kilométeres száma lett volna műsoron, amelyben a német Laura Dahlmeier már harmadik idei aranyát nyerhette volna el, erre azonban legalább 24 órát kell még várnia.

A gyorskorcsolyázónők 1000-es távján is Hollandia nyert. Első olimpiai érmét vehette át Jorien Ter Mors, aki a világcsúcstartó japán Nao Kodairát és honfitársát, az 1500 méteren ezüstérmes Miho Takagit előzte meg.

Női jégkorongban véget ért a B csoport versenye, amelyből Svájc és Svédország jutott be az elődöntőbe. A közös koreai csapat Japánnal játszott, és beütötte első és egyetlen gólját. A fergetegesen megünnepelt találat szerzője az ősei hazájának játszó amerikai Randi Heesoo Griffin lett.

Az északi összetett első számában a négy éve arany- és ezüstérmes versenyzők újra a dobogó első két fokán állhattak. A német Eric Frenzel megvédte a bajnoki címet, a japán Akito Vatabe pedig ezúttal sem tudta megelőzni.

Címvédés történt a férfi szánkó kettesben is, ahol a két német, Tobias Arlt és Wendl Szocsi után Pjongcsangban is a leggyorsabbnak bizonyult.

A hódeszka félcső versenyében az amerikai Shaun White már harmadszor lett olimpiai bajnok. A 31 éves White nyert Torinóban és Vancouverben, Szocsiban nagy meglepetésre csak negyedik volt, s nyolc év után, a zsinórban másodszor ezüstérmes japán Hirano sajnálatára, újra nyerni tudott.

Tegnap vette át az előző napon rövid pályás gyorskorcsolyázásban női 500 méteren nyert aranyérmet a mindössze 27 éves, de már negyedik olimpiáján is szereplő és éremhalmozó olasz Arianna Fontana, aki a 2006-os torinói olimpia óta egy ezüst- és négy bronzérmet nyert, s végre győzni is tudott.