2024. április 27., szombat

Prekretnica na polju zaštita manjina

Evropski Parlament je doneo odluku o zaštiti nacionalnih manjina

Mađarska diplomatija i nacionalna politika su dobile veoma moćno oružje prihvatanjem odluke o zaštiti nacionalnih manjina od strane Evropskog Parlamenta prošle nedelje u Bratislavi - rekao je Pal Čaki, predstavnik Evropskog Parlamenta.

Odluku o zaštiti manjina koji žive u državama članica EU i o njihovom razlikovanju od velike većine su prihvatili u Strazburu 7. februara. Nedvosmisleno je EP u ovom dokumentu ustanovio odgovornost EU u odnosima nacionalnih manjina i poziva na postepeno primenjivanje. Ovaj dokument ima karakter prekretnice, jer postavljanjem „dijagnoze“ se određuje pravac rešavanja problema. Od strane EP otvara se put koji postaje obavezujući za članice EU, a koji se odnosi na zaštitu manjinskih prava.

Pal Čaki, začetnik i koordinator odluke je rekao: dokument je prekretnica na polju zaštite manjinskih prava, pogotovo što je EU često kritikovana zbog toga što se bavi manjinama van granica Evrope, dok manjine koje žive u zemljama članica EU smatra unutrašnjom politikom članica, tako da nikad nisu bili na ,,dnevnom redu“.

To se sada promenilo. EP je priznao da manjine starosedeoci koji žive u zemljama članica imaju probleme, i njima se treba baviti. Reč je o odluci, koja je doneta i očekuje se da se sprovodi sve što stoji u njoj. Proveru izvršavanja treba početi godinu dana posle donošenja odluke. Ogroman je argument što postoji ovaj dokument koji se bavi pravima manjina i u rukama mađarske diplomatije. Veoma je bitno što se dokument bavi i manjinama koje su starosedeoci, kao i to što se ovog dokumenta moraju pridržavati i zemlje koje tek treba da se priključe EU kao što su Ukrajina i Srbija.

U Bratislavi na konferenciji za novinare Ferenc Kalmar, ministar za razvoj dobrosusedskih odnosa je izjavio: treba učiniti dalje korake u pravcu zaštite manjinskih prava starosedeoca, i treba pomeriti kurs u pravcu kolektivnih prava. ,,Bez kolektivnih prava integracija sa većinskim društvom znači asimilaciju“ - rekao je Ferenc Kalmar.

Odluka koja je usvojena prošle nedelje o zaštiti manjinskih prava je prvi značajan dokument posle 13 godina, koji je prihvaćen od strane EP. Prihvatanju ovog dokumenta su prethodile dve i po godine priprema, i sve frakcije ovog organa su ga izglasale, od predstavnika EP 751, manje od dvadeset njih nije glasalo za.