2024. április 26., péntek

A zentagunarasiak is elzavarták a telet

Valódi téli időjárásban adták ki a zimankó útját a zentagunarasi farsangolók, hiszen ezúttal szakadó hóesésben vonult a faluban a körülbelül 150 jelmezbe öltözött gyermek, ifjú és felnőtt a falu piacterére, hogy elégessék a telet jelképező szalmabábut.

Télűző szertartás: a szalmabábu elégetése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Télűző szertartás: a szalmabábu elégetése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A hercegnők, szellemek, holdacskák, pókemberek, piroskák, kalózok, kéményseprők érkezését már várták a kíváncsiskodó falubeliek, akik valamennyien meleg teával és finom fánkkal enyhíthették a hideg hőmérséklet okozta didergést. A Mag Hagyományápolók szervezésében zajlott tizedik felvonulást ezúttal is a helyi Október 18-a Általános Iskola diákjai, valamint a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény ovisai tették ünnepélyesebbé és hangulatosabbá jelenlétükkel, szavalataikkal, rövid és frappáns összeállításaikkal.

– Tizedik éve szervezzük meg farsang farka alkalmából, húshagyó kedden a jelmezes felvonulásunkat. Ezúttal valódi zimankós körülmények között, az időjárás kicsit beleszólt a dolgunkba, és többen otthon maradtak. Az évek óta bevált gyakorlat szerint az iskolásaink humoros összeállítása után következik a télűző szertartásunk a gyerekek közreműködésével. Majd a szalmabábu elégetése, ami egy jellegzetes bácskai szokás. Ennek az a lényege, hogy a szalmából készült bábu elmúlik, elporlad a téllel. A tavasz megvívja harcát a rosszat jelképező hideggel, vagyis a kiszebábuval, hogy a természet újraéledése megtörténhessen. A gyerekek összeállítása után ebben az évben is mindenki kedvére kóstolgathatja a több tálcával bekészített farsangi fánkot, és a kondérokban gőzölhő teát – hallottuk Sípos Attilától, a fő szervező Mag Hagyományápoló Egyesület egyik vezetőjétől, aki elárulta még, hogy Zentagunaras lakosságának körülbelül 80 százaléka katolikus vallású, és hagyománytisztelő közösség révén mindig is tiszteletben tartotta a vallásos és a népi szokásokat. Közösségeink régi időkre visszavezethető mozzanatait a falusiak igyekeznek átadni az ifjabb korosztálynak, és manapság is ápolni a hagyományokat – a lehetőségeikhez mérten.

– Zentagunarason is a farsangi időszak a vigalmak, a bálok időszaka. A böjtöt megelőző utolsó mulatságon pedig – ahogyan azt régen is – eltemetjük a nagybőgőt. Valamikor ez azt is jelentette, hogy a szórakozóhelyek bezártak a következő hetekre – mondta el Sípos Attila.

A kiszebábu-égetést követően kiürült a piactér, a faluban aki csak tehette az esti bálra készült. A rendezvénynek a falu Kultúrotthonának nagyterme adott otthont.

– A termünk 150 személy befogadására alkalmas helyszín, és rendszeresen kicsinek bizonyul a túljelentkezés miatt. A kocsonyával „fűszerezett” farsangi álarcos bálban a legötletesebb és legeredetibb jelmezeket is díjazzuk. A jó hangulatot pedig tombolasorsolás is fokozza – hallottuk Sípos Attilától.