2024. április 26., péntek

Újabb ügyben ítélték el Markó Attilát

Újabb korrupciós ügyben ítélte el tegnap, szerdán a bukaresti táblabíróság a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjait, köztük Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjét, akire első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Az ügyben többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő, Theodor-Catalin Nicolescu volt képviselő, a kártérítési bizottság volt alelnöke 9 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették.

Az ítélet nem jogerős, az érintett felek az indoklás közzététele után fellebbezhetnek.