2024. április 26., péntek

A tényleges helyzet nem mindig igazságos

Várady Tibor: Akármelyik ország részét is képezi Koszovó, a szerbeknek jogukban áll szerbnek maradniuk

A koszovói kérdéssel kapcsolatban dr. Várady Tibor akadémikus, nemzetközi jogász az N1 tévécsatornának nyilatkozva megismételte korábbi álláspontját, hogy a Koszovóval kapcsolatos folyamatok szemben állnak a nemzetközi jog szabályaival, ugyanakkor Koszovó ebben a pillanatban ténylegesen nem Szerbia része. A Szerbiai Képviselőháznak egyik képviselője sem koszovói, Szerbia végrehajtó, bírói és közigazgatási hatalma nem terjed ki Koszovóra, vagyis függetlenül attól, hogy mi az igazságos vagy mi nem, Koszovó a jelenlegi tényállás szerint ténylegesen nem Szerbia része – nyomatékosította a jogász.

A médiaház újságírójának kérdésére válaszolva Koszovó esetleges felosztásával kapcsolatban Várady megjegyezte, semmi kifogásolnivalót nem lát abban, hogy lehetséges megoldásként ez az elképzelés is tárgyalóasztalra került, ugyanakkor ezzel a módszerrel 10-15 évvel ezelőtt biztosan nagyobb eséllyel lehetett volna eredményeket felmutatni. Annak idején Dobrica Ćosićnak volt hasonló elképzelése, viszont akkor, amikor még nagyobb eséllyel lehetett volna megvalósítani, nem került tárgyalóasztalra ez a kérdés – tette hozzá Várady, megállapítván: – Ha a döntéshozók napjainkban fontolnák meg ennek a lehetőségét, megtörténhetne, hogy Preševo völgyének a kérdésével vonnák össze ezt a kérdést, de nem valószínű, hogy napjainkban kivitelezhető lenne a területcsere.

– Elfogadni a jelenlegi, tényleges helyzetet az egyik lehetőség, amely egyben a legnehezebb és a legfájdalmasabb is. Abban egyáltalán nem kételkedem, hogy Koszovó szerbek lakta északi részét valamilyen módon meg kell különböztetni, akár különleges autonómia biztosításával. Ezzel kapcsolatban az európai mércék tekintetében sem áll fenn semmilyen kétség. Akármelyik ország részét is képezi Koszovó, a szerbeknek jogukban áll szerbnek maradniuk, és megőrizniük nemzeti önazonosságukat. Az már más kérdés, hogy ezt a területek megosztásával vagy széleskörű autonómiával érik-e el – fogalmazott Várady.

A koszovói kérdés témájában Hashim Thaçi, Koszovó államfője is nyilatkozott, abbéli véleményének adva hangot, hogy Szerbia és Koszovó még az idén megköti a kapcsolataikat rendező, történelminek nevezhető megállapodást. E megállapodás értelmében Koszovó elnyeri az ENSZ-tagságot – vélekedett Thaçi, hozzátéve, hogy a megállapodásban a feleknek nem muszáj elismerniük egymás függetlenségét.