2024. április 23., kedd

Kiszebábégetés és farsangi mulatság

Moholon és Adán télűző farsangzáró rendezvényt tartottak

Nagyszabású és látványos jelmezes farsangi felvonulást rendeztek szombat délután Moholon, ahol zajongó maskarás óvodások, kisiskolások és felnőttek vonultak fel gyalogosan és fogatokkal több kiszebábbal, amelyeket végül hangos télűző kántálás közepette égettek el. A felvonulást a helyi Csobolyó Művelődési Egyesület közösen szervezte az adai Halász József Lovasklubbal, a moholi Zöldike természetvédelmi civil szervezettel és moholi önkéntes tűzoltó-testülettel. A farsangolókat a felvonulás után a moholi kultúrotthonban tea és ötszáz fánk várta, amiket a helyi Idősek Otthonában sütöttek. Majd az anyaországi Klárafalváról érkezett egyesület tagjai farsangi jelenetekkel szórakoztatták a közönséget a színházteremben.

Kiszebáb-égetés Moholon (Csincsik Zsolt felvétele)

Kiszebáb-égetés Moholon (Csincsik Zsolt felvétele)

Lajkó Mária, a Csobolyó ME művészeti vezetője elmondta, hogy harmadik alkalommal szervezték meg a farsangi felvonulást.

A farsang nemcsak a gyerekekről szól, hanem mindannyiunkról. A farsangi felvonulással és a kiszebábok elégetésével elűzzük a telet. A jövő héten hamvazó szerda, amellyel megkezdődik a húsvét előtti böjt, utána már nincs mulatozás és tánc. A rendezvénnyel lezárjuk a farsangot és elűzzük a telet, és ezzel együtt éltetjük a hagyományainkat, hogy a megmaradt gyerekeink, lakosságunk a hagyományokat jobban és nagyobb összefogással tudja megélni – közölte a művészeti vezető.

Táncos farsangi mulatság Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Táncos farsangi mulatság Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton este Itt a farsang, áll a bál! címmel rendezett télűző farsangi mulatságot Adán, az egyesület székházában. A farsangzáró rendezvényen sok tánccal, muzsikával és jókedvvel búcsúztatták a telet az óvodás, kis- és középiskolás korú gyerekek és fiatalok, illetve a felnőttek. A talpalávalót a Polyák Dániel, Kelemen Zsolt, Borsodi Árpád alkotta zenekar szolgáltatta a jelmezes farsangolóknak, akik Resócki Roland néptáncoktató vezetésével énekes-táncos játékokat játszottak, majd volt táncház is. Emellett tartottak jelmezversenyt és kézműves-foglalkozást, az utóbbin maszkokat és játékokat készíthettek a gyerekek.