2024. április 27., szombat

A lila és az árnyoldala

Nagy Abonyi Dávid legújabb performance-a Zentán

One night performance címmel mutatta be legújabb performance-át szombaton este Zentán, az egykori Borelli üzlethelyiségbenNagy Abonyi Dávid, azaz Davie, aki az elmúlt évek során több rendhagyó produkcióval is megörvendeztette a Tisza-parti település közönségét. A mostani középpontjában a lila szín állt, ugyanis mivel Davie gyakran színek segítségével jeleníti meg a hozzá közel álló embereket, a lila egykori múzsáját szimbolizálta.

Davie a performance pillanatában (Máriás Endre felvétele)

Davie a performance pillanatában (Máriás Endre felvétele)

Azokat a személyeket, akik fontos szerepet töltenek be az életemben, legyen szó akár olyanokról, akikhez szerelmi szálak fűznek, akár olyanokról, akikhez barátság vagy bármilyen egyéb kapcsolat köt, gyakran különféle színek és szimbólumok segítségével jelenítem meg. Ezúttal egyik korábbi múzsámról beszéltem, akit elveszítettem. Őt szimbolizálta a lila szín. Ez a performance tehát egy számomra fontos személy elvesztéséről szólt, éppen ezért elsősorban arra próbáltam fókuszálni, milyen az, amikor az embernek mély lelki sebei vannak, illetve milyen folyamatokon kell keresztülmennie ahhoz, hogy el tudja engedni azokat a dolgokat, amelyek ezeket a sebeket okozták neki – magyarázta lapunknak nyilatkozva Nagy Abonyi Dávid.

(Máriás Endre felvétele)

(Máriás Endre felvétele)

A mostani performance-om egészen másként alakult, mint ahogyan elképzeltem, ami ennél a műfajnál egyébként igen gyakran előfordul, hiszen a performance-okat véleményem szerint nem lehet előre megtervezett forgatókönyv alapján kivitelezni. Azok a dolgok, amiket a közönségnek megmutatok, szinte az égből pottyannak a kezembe, így egy-egy performance során magam is rengeteg olyan pillanatot élek meg, amikre előzetesen nem is számítottam. Eddig négy performance-om volt, amelyek közül az első kettő egészen más típusú volt, mint az utóbbi kettő. A nagy áttörés tavaly nyáron Horvátországban történt meg, mégpedig annak köszönhetően, hogy ott is bemutathattam az egyik performance-omat. 

Az utóbbi kettőben valószínűleg azért volt nagyobb erő, mint a korábbiakban, mert ezekben olyan személyekről, illetve olyan személyek elvesztéséről beszéltem, akik rendkívül fontos szerepet töltöttek be az életemben, és ezért gyökeres változásokat hoztak számomra – tette hozzá a fiatal alkotó, aki elmondta, a Zentai Gimnázium végzős tanulójaként a mindennapjait jelenleg elsősorban a továbbtanulással kapcsolatos kérdések határozzák meg, ugyanis fotográfia szakon szeretné folytatni tanulmányait, a performance-oknak azonban, reményei szerint, a továbbiakban is meghatározó szerep jut majd az életében.