2024. április 27., szombat
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Kiosztják az első érmeket

A megnyitóünnepség egy gyönyörű pillanata (Fotó: Beta/AP)

A megnyitóünnepség egy gyönyörű pillanata (Fotó: Beta/AP)

Már a megnyitóünnepség előtt két versenyszámban élesben folyt a küzdelem a pjongcsangi téli olimpián. Elsőként még csütörtökön a jégteke vegyes párosai bonyolítottak le két fordulót, amit tegnap két újabb körrel folytattak, és tegnap rajtolt a műkorcsolyázók csapatversenye is. Ma már benépesül csaknem az összes küzdőtér, öt számban avatnak bajnokot, holnap pedig további hét éremkomplett talál gazdára.

A jégteke vegyes párosainak négy fordulója után a kanadai, norvég, orosz és svájci duó vezet egyformán 3:1-es győzelmi aránnyal. Korea 2:2-vel következik, míg Kína, az USA és Finnország már lemaradt. A műkorcsolyázók csapatversenyében előbb a férfi egyéni, majd a párosok rövid programja volt műsoron. A férfiaknál Japán, Izrael, Kanada, a párosban orosz olimpiai résztvevők, Kanada és Németország volt az első három sorrendje, összesítésben pedig Kanada vezet 17 ponttal, az USA-nak 14, Japánnak és az orosz olimpiai csapatnak 13-13 pontja van. Vasárnap a táncos párosok és a női egyéni rövid programja, végül a párosok szabad kűrje következik, hétfőn pedig a táncos párok, a férfiak és a nők szabad kűrje befejeztével avatnak bajnokot.

Az első pjongcsangi érmeket a női sífutás 15 kilométeres távjának legjobbjai vehetik át. Ma éremosztás lesz még a női sílövészet 7,5 kilométeres sprintjében, a rövid pályás gyorskorcsolyázás férfi 1500 méteres számában, ahol a magyarok is rajtolnak, férfi síugrásban a normál sáncon és a gyorskorcsolyázás női 3000 méteres versenyében is.

A nap egyik ünnepelje a 46. évét taposó japán Noriaki Kaszai, aki 8. olimpiáján szerepel, ezzel megdöntötte az orosz szánkós Albert Gyemcsenko csúcsát. A japán síugró, aki a korábbi olimpiákon két ezüst- és egy bronzérmet nyert, egyben a legidősebb síugró olimpikon is, két évvel idősebb ugyanis, mint 1948-ban St. Moritzban a magyar Ványa Pál volt. 

Nyitókép: A megnyitóünnepség egy gyönyörű pillanata (Fotó: Beta/AP)