2024. április 25., csütörtök

Programiranje je budućnost

Krajem februara se u Senti otvara škola za programiranje Logiscool

Uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske i Bethlen Gabor fondacije, u Senti se otvara  škola za programiranje, koja nudi jedinstvenu, obrazovnu platformu i programski jezik prilagođen uzrastu i znanju učenika, za decu od 7 do 15 godina starosti, koji nas upoznaje sa algoritamskim mogućnostima razmišljanja. Anita Barši, šef kompanije Logiscool Senta, pričala nam je o detaljima projekta.

- Jedna prijateljica iz Budimpešte mi je skrenula pažnju na školu za programiranje Logiscool, koja je naglasila da je ova škola danas toliko popularna kao što su pre par godina to bile škole jezika. Svima je jasno da je znanje stranih jezika velika prednost, tako da mnogi roditelji smatraju važnim da obezbede to znanje svom detetu. Digitalna pismenost je strani jezik dvadesetprvog veka, jer mi živimo u digitalnom svetu, većina posla i svakodnevnih zadataka se obavlja pomoću digitalnih uređaja, čak su i najpopularnije igre digitalne. Naša deca su rođena u ovom svetu, potpuno im je prirodno da koriste pametne uređaje, pa je izuzetno važno da nauče aktivno da ih koriste. Programiranje je bez sumnje budućnost. Odmah sam kontaktirala Anitu Brauer i Đulu Čitari, osnivače Logiscool-a, kao i Silviju Lerinc, koja je međunarodni menadžer za razvoj poslovanja kompanije, te je bila otvorena za saradnju i veoma zadovoljna činjenicom da je uz podršku Državnog sekretarijata i fondacije Bethlen Gabor uspela da omogući ovo za Sentu, svoj rodni grad – naglasila nam je Anita Barši, dodajući da Logiscool dinamično brzo širi mrežu, koja je pre četiri godine otvorila svoju prvu školu u Budaeršu a danas se nalazi na više od četrdeset lokacija. Otvaranjem odseka u Senti, Srbija se priključuje kao osma zemlja mreži koja je nedavno osvojila nagradu Brand Innovation u mađarskoj franšizi.

- Logiscool nije tradicionalna obrazovna ustanova, ali pruža deci korisno znanje u svim oblastima života. Ne mislimo da će svi naši učenici biti programeri, ali verujemo da će svako znanje biti korisno svima u bilo kojoj oblasti da budu, jer će buduća radna mesta sve više zahtevati određeni nivo računarskih veština. Pre svega, upoznajemo decu sa posebnostima algoritamskog razmišljanja. Počinjemo sa jednostavnim metodama a zatim deca nauče osnovne programske koncepte prilikom razvijanja računarskih igara. Već na prvom času znaju kako da naprave igricu. Scoolcode je jednostavna obrazovna platforma i programski jezik koji je posebno dizajniran da podučava programiranje i koji se prilagođava uzrastu učenika i njegovom nivou znanja - objasnila je Anita Barši. Logiscool nudi kurseve za programere deci od 7 do 15 godina.

- Obrazovanje je organizovano u grupama koje su formirane po starosnim granicama, jer učenici najefikasnije uče sa svojim vršnjacima. U jednoj grupi mogu da budu đaci drugog-trećeg, četvrtog-petog i šestog-osmog razreda. Grupe se sastoje od šest do deset đaka, svako ima svoj laptop, radi se u modernom, živopisnom okruženju koje im je veoma inspirativno. Edukatori su entuzijastični studenti ili visoko talentovani srednjoškolci koji su bliski studentima po starosti i mentalitetu, a takođe im prenose najnovija znanja – rekla je Anita Barši.

Kursevi počinju 26.februara, pre toga su otvoreni dani gde se deca i njihovi roditelji mogu upoznati sa radom škole i politikom koju zastupaju. Učestvovanje na otvorenim danima je besplatno, ali registracija je obavezna, a više informacija možete pronaći na internet strani www.logiscool.com/rs .