2024. április 26., péntek

Megszigorította a mérőhelyek ellenőrzését a Villanygazdaság

Tavaly majdnem százszázalékos volt az áram megfizettetése

Rekordot állított fel 2017-ben a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) az áram megfizettetésében: a korábbi 94 százalék helyett a lakosság és a gazdaság 99,2 százalékban kifizette az elhasznált villamos energiát. Ráadásul mindkét tábor 10 százalékkal csökkentette korábbi adósságát, úgyhogy jelenleg összesen 27 milliárd dinárt tesz ki – írja a Tanjug.

Két évtized elteltével sikerült elérni azt, hogy a tavaly decemberi villanyszámlák kifizetése tömeges reklamálás nélkül bonyolódott le. Az egy hónap alatt elfogyasztott villamos energia értéke 22,5 milliárd dinár volt, s ezt szinte maradéktalanul kifizették a fogyasztók, pontosabban, 22,3 milliárd dinárt törlesztettek. Maga az EPS is hihetetlennek tartja az eredményt.

„Nehezen hiszik el azok is, akik évtizedek óta az EPS-ben dolgoznak. Kétszer is ellenőriztük a tavaly decemberi fogyasztás megfizettetésének teljes dokumentációját. Tudni kell azért, hogy ez a rekordnak számító eredmény nem véletlen, hiszen az utóbbi egy–másfél évben komolyabbra fogtuk a dolgot mind a fogyasztók, mind a terepen dolgozó szerelőink és főnökeik esetében” – mondta az RTS műsorában Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott vezérigazgatója.

A kormány fegyelmezett megfizettetést követel az EPS-től, ugyanakkor az is tény, hogy a cégek és a polgárok egyre rendszeresebben fizetnek. Aki nem tudja egyszerre kifizetni az elfogyasztott áramot, az havi két-három részletben törleszti adósságát.

Az áramszolgáltató közvállalat fokozott erőfeszítéssel igyekszik megakadályozni a villamos energia illegális használatát, ezért megszigorította a mérőhelyek ellenőrzését. Tavaly több mint 6700 esetben derítettek fényt áramlopásra: egymilliárd dinár értékű áram ment veszendőbe. A vállalati belső ellenőrzés során kiderült, hogy ebben a fogyasztóknak éppen az EPS munkásai segítettek.

„Kinyitni a mérőszekrényt, áthidalni a kábeleket, ellopni egy fázist – ez nem játék. Ezt csak olyan valaki tudja megcsinálni, aki ért hozzá. Sok munkásunk ellen eljárást indítottunk, vannak, akik felmondást kaptak, az idén folytatjuk az akciót” – mondta az EPS-igazgató.

A törvény szerint a fogyasztók kötelesek lehetővé tenni az áramelosztó alkalmazottjainak a mérőhely ellenőrzését, az utóbbiaknak pedig a terepen egyenruhát kell viselniük, és maguknál kell tartaniuk az azonosító kártyát.

„Az áramelosztóban dolgozó minden hivatalos személynek van azonosító kártyája, és be kell mutatkoznia. Ugyanakkor a villanyóra ellenőrzése előtt az ország minden polgárának joga van kérni az EPS alkalmazottjának azonosítóját” – magyarázta Sandra Alagić, az áramelosztó illetékese.

Egyébként az illegális áramfogyasztók túlnyomó többsége az ország déli részében él.