2024. április 26., péntek

Két évre felmentik az adófizetés alól a fiatal, kezdő vállalkozókat

Ana Brnabić kormányfő tegnap emlékeztetett arra, hogy október elsejétől két évre teljesen felmentik az adófizetési kötelezettség alól az iskolákból kikerülő, vállalkozásba kezdő fiatalokat. Szerinte ez az állami támogatási forma egyaránt jó akkor is, ha az üzlet sikerül, de akkor is, ha dugába dől a vállalkozás.

„Az állam hagyja, hogy nyugodtan tegyenek egy próbát, minimális költséggel elindítsák a vállalkozást. Ily módon sokkal többet megtanulhatnak, mint ha valahol dolgoznának, és sokkal többet, mint ha munkára várnának” – fejtette ki véleményét újságíróknak a miniszterelnök, miután szerdán a belgrádi Technológiai Intézetben ellátogatott az információs technológiai szektorban történő átképzés második körének résztvevőihez. Brnabić hangsúlyozta, hogy ha ez az állami ösztönző mechanizmus eredményes lesz, akkor kiterjesztik a projektumot, azaz más támogatási módszereket is kidolgoznak a fiatalok minél tömegesebb foglalkoztatására.

Az újságírók arra kérték a kormányfőt, kommentálja azt a közvélemény-kutatási eredményt, mely szerint tanulmányai befejeztével a szerbiai egyetemisták 60 százaléka az állami szektorban szeretne elhelyezkedni. Brnabić szerint ez a múlt öröksége, amely változóban van.

„A kormány ügyel arra, hogy a gazdaságban nagyobbak legyenek a bérek, mint az államigazgatásban, hiszen a gazdasági cégek finanszírozzák az államigazgatási rendszert” – mondta a miniszterelnök, aki azt reméli, hogy Szerbiában egyre több fiatal kezd majd saját vállalkozásba ahelyett, hogy az államigazgatásban vagy valamely nagy magáncégnél igyekezne elhelyezkedni.