2024. április 26., péntek
Berlinale

A Kutyák szigete a nyitófilm

Az idei a ,,68. Berlinale, a '68-as mozgalmak 50 éve kezdődtek, és én is éppen 68 éves vagyok, úgyhogy az idén sok minden '68-ról szól” – mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. A társadalmi-politikai mozgalmak történeteivel és hatásaival egy egész sorozat foglalkozik 1968 – Vörös zászlót mindenkinek! címmel.

Az összeállítás a rövidfilmes szekció része, amelyben visszatérő versenyzőként Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével, a tavaly bemutatott Love és a 2016-ban bemutatott Symphony no. 42 című munka után. A szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is szerepel magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje, amelynek a február 15-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje, Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja pedig a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.

Magyar vonatkozású munka a polgári ellenállást, a civil kurázsit a középpontba helyező alkotások sorában is van. Ez a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be. Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.

Az idei Berlinaléra 7991 filmet neveztek be, 570-nel többet az egy évvel korábbi 7421-nél. A szervezők 385 munkát válogattak be a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának programjába, amelyen 11 nap alatt 949 vetítést tartanak – jelentették be a keddi nemzetközi sajtótájékoztatón.

A fesztivál most először egy animációs filmmel, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásával kezdődik. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 24 munkát mutatnak be, közülük 19 indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. (MTI)