2024. április 27., szombat
ZENTAI BÍRÓSÁG

Eddig két mediációs ügy

A mediációs szolgáltatás tavaly ősszel történt bevezetése óta a Zentai Alapfokú Bíróságon eddig két polgárjogi vita rendezése érdekében vették igénybe a bíróság szolgálatát – hangzott el tegnap az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. Nebojša Samardžić sajtószóvivő lapunknak elmondta, hogy mindkét esetben egy magánszemély és egy vállalat között zajlott vita, s mindkét békéltető eljárás során a polgár anyagi kárának a megtérítésében sikerült megállapodniuk a feleknek.

A sajtószóvivő kifejezte reményét, hogy a jövőben mind több ügyet bírósági tárgyalás nélkül igyekeznek a felek intézni.

Tavaly a bíróságon 6781 eljárás volt folyamatban, amelyek közül 5342-t tudtak lezárni. A bíróság munkájára 18 észrevétel érkezett, közülük egyet sem találtak megalapozottnak.

A sajtószóvivő arról is beszámolt, hogy a korrupcióellenes harc jegyében a zentai bíróság is kidolgozta az integritási tervét, amelyet ez év szeptemberéig szándékozik végrehajtani. Ez a terv egy olyan dokumentum, amely tartalmazza az intézmény korrupciós kiszolgáltatottságának a felbecsülését, valamint azokat az intézkedéseket, amelyekkel megakadályozhatók a bíróságot érintő esetleges korrupciós ráhatások – hangzott el az összejövetelen.

Jelenleg a zentai bíróság döntése alapján két személyt tartanak őrizetben, akiket családon belüli erőszak elkövetéséért ítéltek el – jegyezte meg végül a sajtószóvivő.