2024. május 4., szombat

Segítség a segítőknek

A kishegyesi önkormányzat 5 millió dinárral támogatja szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek munkáját

Tegnap délelőtt a kishegyesi önkormányzat kistermében Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere a Caritasnak, a Nők Kishegyesi Fórumának és az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulatnak a képviselőivel támogatási szerződést írt alá.

Az önkormányzat képviselői szerződést írnak alá Faragó Papp Boglárkával, a bácsketehegyi Izida alelnökével (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat képviselői szerződést írnak alá Faragó Papp Boglárkával, a bácsketehegyi Izida alelnökével (Lakatos János felvétele)

Az ünnepélyes eseményen jelen volt Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, Kerekes Zoltán, alpolgármester és Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja. Az önkormányzat 5 millió dinárral támogatja ezeknek a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó szervezeteknek a tevékenységét, számolt be a médiának Lukács Klára.

- Idestova harmadik éve, hogy az ilyen jellegű szociális szolgáltatásokat is betervezzük a költségvetésbe. Ezek a szolgáltatások iránt nagy az érdeklődés a községben, ezért az önkormányzat összesen 5 millió dinárt osztott most ki. Ebből 2 millió dinárt az Izida kapott, illetve másfél-másfél millió dinárt a Caritas és a Nők Kishegyesi Fóruma. A támogatás az önkormányzat számára is fontos, mivel olyan problémákat tudunk általa megoldani, amivel más intézmények nem foglalkoznak. Helyben, háznál nyújtunk megfelelő segítséget, és ezt ezeken a szervezeteken keresztül tudjuk megtenni – mondta el a tanácstag.

Az önkormányzat támogatása a tavalyi évben növekedett 5 millióra, mivel akkor vezették be az Izida napközi szolgáltatásának támogatását. Az idén ugyanekkora összeget osztottak ki, de Lukács reméli, hogy a jövőben növelni tudják, és a szolgáltatások körét is bővítik. Ez alkalommal az önkormányzat mindent megtett, hogy mihamarabb aláírják a támogatási szerződéseket. Tette ezt azért, hogy a szolgáltatások támogatása folyamatos legyen, ugyanis ebből az alkalmazottak fizetéseit biztosítják a szervezetek, mondta el a tanácstag.

A Caritas tíz éve kezdett bele az önkormányzat támogatásával a házi betegápolás felépítésébe Kishegyes községben, mondta el a médiának Ricz Gábor, a Caritas Szabadka igazgatója.

- 2008. júniusának második felében írtuk alá az első támogatási szerződést a kishegyesi önkormányzattal. Az első pillanattól kezdve egy óriási nyitottság volt az önkormányzat részéről irányunkba. Először projektumként működött, majd az éves költségvetésbe is belekerült ez a támogatás. Ebből az összegből három munkatársunk fizetését biztosítják, és ez megold minden problémánkat ebben a községben. Minden településen van egy-egy egészségügyi nővérünk, akik egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, de ha szükséges, akkor házi kisegítő szolgáltatást is – mondta el Ricz, majd hozzáfűzte, hogy jó kezekben vannak az idősek.

A Nők Kishegyesi Fóruma 2010-ben vezette be a falugondnoki szolgálatot Kishegyes községben, de 2008-ban a házi betegápolás szolgálatba is bekapcsolódott, tudtuk meg Zsidai Erzsébettől, a Nők Kishegyesi Fórumának elnökétől.

- Mondhatni, hogy 10 éves a kapcsolatunk az önkormányzattal ezen a téren. Ez a támogatás azért fontos, mert biztosítja a falugondnokok éves fizetését, valamint a betegszállító járművünket ebből tudjuk regisztrálni. Ez egy biztos alap arra, hogy a szolgáltatásunk zavartalanul tudjon működni – fogalmazott Zsidai.

Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat közel húsz éves, és sérült gyerekekkel foglalkozik, immáron, mint napközi, mondta el Faragó Papp Boglárka, a társulat alelnöke. Az önkormányzat támogatását ők is bérekre fordítják.

- Azon vagyunk, hogy a sérült gyerekeket minél jobban megtanítsuk az önállóságra. Köszönjük az önkormányzatnak, hogy már második ízben támogat bennünket ezzel a pályázattal. Ennek köszönhetően szakembereket tudunk alkalmazni, mert a támogatásból biztosítjuk a fizetésüket. Nem csak önkéntesek segítik a munkánkat, hanem szakképzett pszichológus, defektológus, gyógypedagógus és munkaterapeuta – számolt be az alelnök.