2024. április 30., kedd

A közönség nyert

Czigány György és Simon Erika kettős könyvbemutatója

A Vajdasági Pax Romana szervezésében hétfőn este a városháza dísztermében Czigány György, a népszerű Ki nyer ma – játék és muzsika tíz percben című rádiós zenei vetélkedő volt műsorvezetője és felesége, Simon Erika tartott könyvbemutatót. Az est moderátora Paskó Csaba volt. Paskó atya köszöntőjében elmondta, hogy Czigány György munkásságáért olyan díjakban részesült, mint az Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díj, most megjelent Az ezer mondat és karácsony című kötete pedig a harminchatodik a sorban.

Czigány György, Simon Erika és Paskó Csaba (Fotó: Patyi Szilárd)

Czigány György, Simon Erika és Paskó Csaba (Fotó: Patyi Szilárd)

– Engem legjobban a Ki nyer mával kapcsolatban ismernek, holott nekem más műsoraim is voltak, olyan műsorok, melyekben olyan híres emberekkel készítettem interjút, mint Kodály Zoltán vagy Illyés Gyula. Nagyon jó barátságban voltam Weöres Sándorral, Pilinszky Jánossal, Ottlik Gézával, karmesterekkel, tehát annak a kornak a legnagyobb művészeivel – osztotta meg emlékeit Czigány György, majd a megjelent érdeklődőket bevonva, egy rögtönzött Ki nyer ma vetélkedőt vezényelt le, melynek során maga játszott zongorán zenemű-részleteket, amelyekből a közönségnek ki kellett találnia, ki volt a szerző.

Simon Erika latin- és történelemszakos tanár Lépcsők az égbe című iker-interjú kötetét mutatta be, amely Hardi Richárd Kongóban dolgozó szemész és Érdi Tamás vak zongoraművész életébe enged betekintést. Simon Erika Hardi Richárd kapcsán elmondta, hogy ő nyolc millió ember szemorvosa, mivel Kongóban ő az egyetlen szemorvos.

Az est folyamán Bálint Melitta, a Szegedi Tudományegyetem zongoraszakos hallgatója Debussy-darabokat játszott, a 13 éves Balázs-Piri Soma pedig Bartók- és Chopin-darabokkal tette színesebbé az estet.