2024. április 27., szombat

(Újra) árverezik a Jugoremediját

Radovan Savić csődeljárási igazgató február 19-ére hirdette meg a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár eladását. Az október 16-ára bejelentett eladást ugyanis a hitelezők kezdeményezésére elhalasztották.

A Jugoremedijában 2012-ben indult csődeljárás, 2016 óta pedig felszámolás alatt van. Jogi személyként próbálnak most új tulajdonost találni. Azt gondolják ugyanis, hogy így majd könnyebben találnak vevőre. A vagyonukat valamivel több mint 32 millió euróra becsülték fel, és legalább 16 millió euróért lehet majd megvenni, a szabadalmaik nélkül. Becslések szerint a gyógyszergyártási szabadalmakért további 18 millió eurónyi összeget várnak. A leendő új gazdának tehát egyességre kell jutnia az újvidéki Union Medic vállalattal, amely a Jugoremedija bérlője colt egy ideig, most pedig nem hajlandó visszaadni a gyógyszergyártási szabadalmait. A Jugoremedija vagyonának a legjelentősebb részét viszont éppen a 22 gyógyszer gyártásának a szabadalma képezi. Az ügy jelenleg bírósági per tárgyát képezi. A bérlő a gyártási szabadalom visszaadásáért 46,7 millió dinárt követelt, az időközben megvalósított beruházásaira hivatkozva. Mivel egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az ügyből egy hosszabb bírósági per is lehet, így a csődeljárási igazgató kezdeményezésére a felek a peren kívüli megegyezés mellett döntöttek. Vagyis hogy ez majd az új tulajdonossal kell majd lerendezni.
A gyár hitelezői között elsők közt vannak a bankok, az állam, valamint a gyár egykori dolgozói és kisrészvényesei. A gyár adóssága 27 millió euró, és mindenki azt reméli, hogy sikerül majd megfizettetni a követelését. A városban azt is remélik, hogy az új tulajdonos újraindítja a gyógyszergyártást a Béga menti városban.