2024. április 24., szerda

Szeptemberig visszaköltözhetnek a diákok

Adán nagy ütemben zajlik a központi iskolaépület fölújítása

A Cseh Károly Általános Iskola központi épületének teljes felújítása tavaly augusztusban kezdődött el 180 napos kivitelezési határidővel, és jelenleg is nagy ütemben végzi a cég, az újvidéki GAT Kft. A szerb kormány 80 millió dináros támogatásából valósul meg a renoválás, amely felöleli a központi iskolaépületben található mindhárom épületszárny teljes fölújítását, az alaptól a tetőig. Maksó Éva iskolaigazgató közölte, hogy valószínűsíthetően csúszni fognak a munkálatok, de a tanév végéig biztosan megújul a központi iskolaépület, amelyet szeptembertől vehetnek ismét birtokukba a diákok.

Tavaszra befejeződik az adai iskola renoválása (Fotó: Csincsik Zsolt)

Tavaszra befejeződik az adai iskola renoválása (Fotó: Csincsik Zsolt)

Adán 2015-ben készültek el a tervek az iskola fölújítására, amely nagyon rossz állapotban volt. Maksó Éva elmondta, hogy egy sikertelen pályázat után az önkormányzat úgy döntött, hogy saját forrásból kezd neki a tatarozásnak. Ennek köszönhetően az elmúlt tanévben befejezték az 1900-ban épült régi épületszárny, az egykori zárda utcai homlokzatának fölújítását, illetve rendbe tették a vizesblokkokat. Közben az önkormányzat és az iskola sikeresen pályázott az illetékes kormányirodánál, amely a köztársasági kormány jóvoltából 80 millió dinárt hagyott jóvá az épület teljes felújítására.

– A felújítást augusztus közepén kezdtük el. Az egész épületben elvégzik a padlózat és a nyílászárók cseréjét, a festést, fölújítják a vizesblokkokat a vízvezeték- és a szennyvízhálózattal együtt, lecserélik a villanyhálózatot, és a tantermekben beszerelik a kábelhálózatot az interneteléréshez. A régi szárnyban restaurálják a belső ajtókat, kiépítik a vizesblokkokat, ami eddig nem volt, valamint az új szárnyon lecserélik a tetőszerkezetet. A legnagyobb munkálatok az egykori zárdaépületen zajlottak, ahol kicserélték a padlózatot. A padló felszedésekor szembesültünk azzal, hogy az épület nagyon elöregedett. A falak olyan állapotban voltak, hogy nem lehetett rámeszelni, mert lepergett róla a festék – mesélte Maksó Éva. – A fölújítás hatalmas munka, amely a tervező szerint több mint 300 napot vesz igénybe. A pályázatot kiíró kormányiroda viszont ezt nem fogadta el, és lecsökkentette a határidőt 180 napra. A munkálatok előrehaladását rendszeresen ellenőrző kormányiroda felügyelői is elismerik azonban, hogy ekkora munkát nehéz jól elvégezni a megszabott határidő alatt. Ezért valószínűleg csúszni fognak a munkálatok, de a tanév végéig befejeződik az épület fölújítása. Reméljük, hogy májusban visszaköltözhetünk, de az biztos, hogy a diákok szeptemberben már a megújult központi iskolában kezdhetik meg a tanévet – közölte az iskolaigazgató.

Maksó Éva (Fotó: Csincsik Zsolt)

Maksó Éva (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai iskolában a tornaterem és az iskolaudvar is nagyon rossz állapotban van, mindkettő teljes fölújításra szorul. Maksó Éva elmondta, hogy a renoválás miatt a tornateremben helyezték el az összes tanszert és iskolai bútorzatot, de ezek eláztak az esőzésekben, mivel beázik az épület.

– A következő lépés a tornaterem fölújítása lesz, amihez elkészült a tervdokumentáció. Erre 200 000 dinárt nyertünk a tartományi oktatási titkárságnál, a másik részt pedig az önkormányzat fedezte. A másik fájó pont az udvar rendezetlen állapota, amit már többször és teljesen jogosan sérelmeztek a gyerekek és a szülők. Ebben is mellénk állt az önkormányzat, fedezi a tervek kidolgozásának költségét. A felújításhoz pályázni fogunk támogatásért, ebben az önkormányzat is segít pénzzel – nyilatkozta az igazgató. Hozzátette, hogy az elkövetkező években le kell bontani azt az épületszárnyat is, ahol a műhelyek és a valamikori házmesteri lakás található, mert különben összedől. Az igazgató elképzelése szerint ennek a helyére jó lenne felhúzni egy egyemeletes épületet könyvtárral, közösségi térrel, műszaki szaktanteremmel és garázzsal.