2024. április 27., szombat

A „mezőkönyv” vezetése mindenkinek ajánlott

Informatika mezőgazdászoknak

Az informatika mind inkább betör a mezőgazdaság területére is. A topolyai Termelők Egyesülete és az önkormányzat közösen szervezett műhelymunkával egybekötött bemutató jellegű előadást a termelők részére Topolyán. Az újvidéki Greensoft szoftverfejlesztő cég képviselői tartottak nagyszámú érdeklődő előtt előadást arról, hogy a mezőgazdászok hogyan vezethetnek nyilvántartást a termelésükről.

Január 1-től azok számára, akik állami földeket bérelnek, az ilyen nyilvántartás kötelező. Ajánlott azonban mindenki számára, hiszen sokban leegyszerűsíti a mezőgazdászok dolgát. Eddig is kötelező volt ugyanis pl. permetezési naplót és egyéb nyilvántartásokat vezetni. Milica Krekić, Monika Tomšik és Miroslav Pavlović, a Greensoft munkatársai elmondták, hogy az egyes községekben eltérő a helyzet, de többnyire az a tapasztalat, hogy a mezőgazdasági termelők még idegenkednek az olyan applikációk használatától, mint pl. az általuk kifejlesztett AgroLIFE, mely magában egyesíti a termelés naplózását, könyvelését és egyéb hasznos információk egy komplex rendszerben történő egyesítését. A szervezők nevében Slingár Irén, a topolyai Termelők Egyesületének az elnöke bevezetőjében elmondta, segíteni szeretnék a termelőket abban, hogy az IT szektor vívmányait is fel tudják használni a termelés hatékonyságának növelése érdekében.

– Több éve igyekszünk már itt helyben az önkormányzattal is együttműködve a termelőket megtanítani a számítógép-kezelés és az informatika alapjaira. Úgy vélem, nem tesszük ezt hiába. Egyrészt az eredmények már megmutatkoznak, egyre több termelő mutat már jártasságot ebben, és általánosságban is azt tapasztaljuk, hogy ma már kevésbé idegenkednek ezektől a modern eszközöktől, ami kezdetben még nagyon tapasztalható volt. Az EU felé vezető úton fontos ezt elsajátítani, hiszen ott már elsődleges szempont a kontrollált termelés. De ettől függetlenül, a termelő számára is nagyon fontos, hogy legyen egy pontos nyilvántartása, minden adat könnyen feljegyezhető és ezt követően hozzáférhető legyen. Az újvidéki cég, amelynek képviselőit meghívtuk, egy kiváló, okostelefonokon is alkalmazható applikációt fejlesztett ki. Kezelése érthető és nagyon egyszerű, ugyanakkor ez az eszköz mindig ott van a termelőknél ma már, így az adatbevitel akár a mezőn is megtörténhet. Az alkalmazás magyar elnevezése is utal erre, ugyanis „mezőkönyvnek” hívják. Jelenleg ennek a mezőkönyvnek a megnyitása és vezetése csak azok számára kötelező, akik állami földterületeket vettek bérbe. Később azonban minden bizonnyal mindenkire ez vár majd. Ezért is nagyon fontos, hogy időben elsajátítsák a legfontosabb tudnivalókat és a gyakorlatban is használni tudják. El szeretném mondani a termelőknek, hogy a kezelése hihetetlenül egyszerű, eleve úgy van megalkotva. Ami még nagyon fontos ebben a történetben, hogy a termelők így maguk is pontosan kísérhetik a termelés paramétereit, költségeit. Anélkül ugyanis arról sem lehet pontos információjuk, hogy valójában nyereséges-e az, amivel foglalkoznak – fogalmazott Slingár Irén.

A községi képviselő-testület ülésterme megtelt az előadás idejére, így a nagy érdeklődésre való tekintettel a topolyai önkormányzat és a Termelők Egyesülete a jövőben további hasonló összejövetelek megszervezését tervezi.