2024. április 26., péntek

Fókuszban a nyugat-balkáni térség

A davosi Világgazdasági Fórumon a hazai politikai vezetők Koszovóról és Szerbia európai integrációjáról tárgyaltak

A világ vezető gazdasági elitjének a konferenciáján, a svájci, davosi Világgazdasági Fórumon a szerbiai delegáció tagjai a nyugat-balkáni régió európai közeledésének kérdéseivel és a koszovói helyzet rendezésével foglalkoztak az európai politikusokkal megtartott beszélgetéseik során. Aleksandar Vučić államfő találkozott Davosban Jonannes Hahn európai uniós bővítési biztossal, Szerbia uniós csatlakozási folyamatának eddigi eredményeit tárgyalták meg. Az EU hamarosan egy bővítési stratégiát dolgoz ki, s Vučić meggyőződésének adott hangot, hogy ez a dokumentum tartalmazni fogja a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által tavaly közölt bátorító, konkrét üzeneteket, melyek világos perspektívát fogalmaztak meg a nyugat-balkáni régió uniós csatlakozása és annak várható ideje kapcsán. Az államfő úgy fogalmazott, ennek a stratégiának ugyanakkor nagy szerepe lesz majd térségünk békéjének és stabilitásának a szavatolásában is. Hahn és Vučić egyetértettek abban: jó, hogy a nyugat-balkáni térség most ismét a figyelem középpontjába került a bolgár uniós elnökség ideje alatt, meggyőződésüket fejezték ki, hogy ez a fél év is előrébb lendítheti az integrációs folyamatot.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A két politikus a davosi egyeztetés során érintette Koszovó kérdését is. Hangsúlyozták, hogy Belgrádnak és Pristinának is felelősségteljes hozzáállást kell tanúsítania a helyzet rendezése érdekében,  mindkét félnek készen kell állnia arra, hogy tényleges alapokra helyezze az elvárásait ebben a párbeszédben.

Davosban Hashim Thaçi koszovói elnökkel is találkozott tegnap Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök. A közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában az államfő arról számolt be, hogy elsősorban a Belgrád és Pristina között folyó dialógus folytatásáról és a fennálló vitás kérdések megoldásáról tárgyaltak.

A szerb elnök elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a koszovói igazságügyi szervek elutasították Szerbia bekapcsolódását az Oliver Ivanović politikai vezető meggyilkolása ügyében zajló nyomozásba, és kizárólag a szerbiai és a koszovói ügyészség közötti információcserét hagyták jóvá. Vučić azt mondta, nem érti, miért az adatcsere az együttműködés egyedüli lehetséges formája, amikor egy komoly nyomozásról van szó, de reményét fejezte ki, hogy a koszovói szervek hamarosan kézre kerítik az elkövetőket.

MINDKÉT FÉLNEK ELÉGEDETLENNEK KELL LENNIE
Vučić kifejtette, fontos állandó jellegű megbeszéléseket folytatni a szerb és az albán nép jövőjéről.
– Nekünk el kell tudnunk dönteni, mi az, amit meg tudunk valósítani, mit szeretnénk, és egyáltalán, mit szeretnénk kezdeni önmagunkkal. A jövőben reális, komoly és felelősségteljes hozzáállást kell tanúsítanunk. A cél az, hogy a lehető legkevesebbet veszítsünk, és a lehető legtöbbet nyerjük. Nemegyszer kijelentettem már korábban is, hogy a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások végén mind a két félnek egy kicsit elégedetlennek és egy kicsit felháborodottnak kell lennie. Szerintem nem megfelelő út, ha az egyik oldal minden lehetségest megkap, a másik pedig mindent elveszít. Az efféle hozzáállás sohasem fog megoldáshoz vezetni – jelentette ki a szerb elnök.

A további szerbiai beruházásokról tárgyalt Andrzej Duda és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

A további szerbiai beruházásokról tárgyalt Andrzej Duda és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Arra a kérdésre felelve, hogy a brüsszeli „helyben topogás” helyett jobbnak látna-e egy nemzetközi, Koszovó státusát rendező párbeszédet, Vučić elmondta, ha valaki a párbeszéd alatt azt érti, hogy annak egyedüli célja Koszovó államiságának az elismerése, akkor előre köszöni a lehetőséget, s búcsút int a párbeszédnek.

SZÜKSÉG VAN BERUHÁZÁSOKRA
A szerb államfő Davosban találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel is. Beszámolója szerint elsősorban beruházásokról tárgyaltak. Vučić örömmel nyugtázta, hogy sikerült Szerbiában tartani a Telefonica lengyel beruházó céget, és hogy a szendrői tejgyárban úgyszintén sikeresen lezajlott egy lengyel befektetés. Egyre több lengyelországi beruházás érkezik hazánkba, és ennek rendkívül nagy jelentőséget kell tulajdonítani – hangsúlyozta az államfő.

A Világgazdasági Fórum alkalmat adott arra is, hogy Andrej Plenković horvát kormányfővel tárgyaljon Vučić. Tegnap délután Miro Cerar szlovén és Zoran Zaev macedón kormányfővel is ejtett néhány szót.

OSZTOZUNK AZ EURÓPAI ÉRTÉKEKBEN
Az Európa új vezetői című tanácskozáson szólalt fel tegnap reggel a davosi Világgazdasági Fórumon Ana Brnabić szerb kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy a Balkán-félszigetnek szüksége van Európára, de ez az állítás fordítva is ugyanúgy igaz: Európa sem teljes a Balkán térsége nélkül. A Nyugat-Balkán európai integrációja fontos biztonsági tényezőnek számít a régió egészére nézve – jelentette ki a miniszterelnök. Szerbia európai beállítottságával kapcsolatban azt mondta, az ország határozottan és őszintén kiáll az európai integrációs politika mellett, mindenekelőtt azért, mert az európai értékekben, a tartós béke, a fejlődés és a stabilitás célkitűzéseiben  osztozunk a többi európai néppel. Brnabić úgy értékelte, hogy a tavalyi németországi, franciaországi és hollandiai választások bizonyították: az európai polgárok többsége továbbra is az európai értékek megtartása, a gazdasági és belső fejlődés mellett foglal állást. Reményét fejezte ki, hogy a legkülönfélébb kihívások ellenére is erős és konkurens tud maradni az idén az Európai Unió.

Az említett tanácskozás alkalmat adott rá, hogy a szerb kormányfő találkozzon Észtország, Belgium, Lettország kormányának tisztségviselőivel is. A panelvitán egyébként amerikai egyesült államokbeli, lengyel, bolgár, montenegrói és az európai adminisztrációban tisztséget betöltő politikusok, szakértők is részt vettek.