2024. április 27., szombat

Álhírek, korunk eredendő bűne

Ferenc pápa: Kötelességünk leleplezni a kígyót és az ördögi taktikát

Ferenc pápa még tavaly szeptemberben bejelentette – szimbolikusan Twitter-bejegyzésben –, hogy a katolikus egyház idei évi kommunikációs világnapjának témája az álhírek visszaszorítása és a békéért folytatott újságírás lesz. A május 13-án esedékes kommunikációs világnap mottója Az igazság szabaddá tesz (János 8:32) lesz.

Ferenc pápa most aktuális, szintén Az igazság szabaddá tesz elnevezésű, több hónapos egyeztetést és szerkesztést követően közzé tett pápai megnyilatkozásában fejtette ki abbéli véleményét, hogy az álhírek gyökere a tolerancia hiányában és a hiperérzékeny álláspontokban keresendő. Az álhírek terjedésének következtében mind nagyobb teret hódít magának az arrogancia és a gyűlölet, vallja a katolikus egyház vezetője.

– Az álhírek terjesztése a politikai és a gazdasági érdekcsoportok érdekeit szolgálja ki. Az álhírek könnyen meghódítják az embereket, szinte minden további nélkül felkeltik érdeklődésüket, hiszen berögződésekre és általános társadalmi előítéletekre építenek, kihasználják a társadalom éppen aktuális érzelmeit, mint amilyen a harag, a frusztráció, az aggodalom és a megvetés. Annyira gyorsan terjednek, hogy gyakran még a hatalmukat tekintélyre építő szervek, egyének cáfolata sem tudja meggyőzni a társadalmat az álhírek hamisságáról. Ennek következtében fennáll annak a veszélye, hogy az emberek, önhibájukon kívül lesznek társtettesek a részrehajló és alaptalan eszmék terjesztésében. Közös felelősségünk oktatni az igazság felismerésének a képességét, segíteni az embereknek abban, hogy értelemmel tájékozódjanak, képesek legyenek megérteni híreket és különbséget tenni azok között, hogy felismerjék a csábítást, amely vonzó, ám hamis érvekkel találja meg az utat az emberek szívéhez – fogalmazott Ferenc pápa.

A katolikus egyház vezetője Ádám és Éva, illetve az ördög bibliai történetéhez hasonlította az álhíreket. A paradicsomban az ördög a kígyó alakját öltötte fel, meggyőzte Évát, hogy kóstolja meg a tiltott gyümölcsöt, vagyis az ördög téves információkat adott Évának, érvelt Ferenc pápa, mondván: „Kötelességünk leleplezni a kígyót és ördögi taktikát.”

Ferenc pápa felelősségteljes magatartásra szólította fel az újságírókat és minden más sajtómunkást. Szavai szerint a sajtónak nem csak a tájékoztatás a feladata, emellett a tanító szerepét is magára kell vállalnia.

– Érdemes lenne felismerni, hogy az információ lényege nem annak továbbadásának a gyorsasága, vagy a társadalomra gyakorolt befolyása, hanem maguk az emberek. Az ember a lényeg. Az újságírásnak a gyors információáramlás helyett a lényeg és a nézetkülönbségek okának feltárására kellene összpontosítania. Közösen kell visszaadnunk az újságírásnak elveszett méltóságát. Az igaz újságírás a hangzatos címekre és retorikus jelmondatokra építő újságírással szembeni győzelmére van szükség – fogalmazott Ferenc pápa.