2024. április 26., péntek

Iz autentičnih ideja se rađa kreativno zajedništvo

U nedelju uveče će publika u Novosadskom Narodnom Pozorištu moći da gleda tri premijere

Već 17-i put se vikendom održava takmičenje dramskih pisaca u Novosadskom pozorištu. Tri autora smo zamolili da u subotu napišu svoja dela, a na osnovu ta tri teksta, zamoljeni reditelji će postaviti predstavu do nedelje uveče na binu. Te tri premijere će gledaoci moći da vide u nedelju od 19 časova.

Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta nam je rekao da takmičenje u pisanju drame ima za cilj da unapredi pisanje drame već unazad 17 godina.

-Ova autentična ideja je započeta u Novosadskom pozorištu pre sedamnaest godina. Vrednost ove koncepcije je u rađanju ideje i u održivosti. To što se svake godine rađaju bar tri dramska dela, i što se održe godinama, već opravdava vrednost. Prema mojim procenama, takmičenje u pisanju drame prevazilazi okvire takmičarskog, i možemo reći da je to jedno kreativno zajedništvo, to jest, susret vojvođanskih dramskih pisaca, glumaca, reditelja. Ovo kreativno zajedništvo, ako ne i svake godine, ali često daje takve rodne projekcije, koje duže traju od tih 48 sati. Neka dela, naravno razvijana dalje i tematizovana, na konkursima Evropske Unije dobiju znatnu podršku - istakao je direktor.

Ovogodišnji dramski pisci su Monika Čik, Tamaš Olah i Viktorija Toma, koji će u subotu napisati svoje drame, a naslovi će se izvući iz šešira i iz subotnjeg dnevnog lista ,,Mađar So“ će se saznati.

-Ova dela koja će ta tri pisca napisati, na scenu će postaviti Deneš Debregi, Bela Kalo i Sardar Tagirovski. Ovo takmičenje svake godine ima izvrstan žiri, a ove godine su te uloge prihvatili Gabrijela Jonaš, Ištvan Tari i Erne Verebeš - rekao je Valentin Vencel. Saznali smo i to da u ovom projektu učestvuju: Novosadsko Narodno Pozorište, Subotičko Narodno Pozorište, Pozorište Kostolanji Deže, Dečje Pozorište iz Subotice, Kamara Pozorište iz Sente, đaci Akademije Umetnosti iz Novog Sada, kao i gosti Pozorišta iz Budimpešte i Fakulteta Filmske Umetnosti iz Budimpešte.

Novosadsko pozorište slavi četrdeset četvrtu godinu postojanja i povodom toga se organizuje niz događaja, čiji je deo i takmičenje dramskih pisaca.