2024. április 27., szombat

Átadták a drámaíró verseny és az évad díjait

A jó csapatmunka meghozza gyümölcsét. Jelenet a legjobb előadásból, Kálló Béla rendezte

Szövegíróként Oláh Tamás dramaturg, író, rendezőként pedig Kálló Béla színművész nyerte meg az Újvidéki Színházban vasárnap este megtartott XVII. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. A szerzők közül a zsűri Toma Viktória alkotásának ítélte oda a második helyet, Csík Mónika szövege lett a harmadik. Ami a rendezőket illeti, Döbrei Dénes a második, Sardar Tagirovsky pedig a harmadik lett. Négy színész kapott elismerést a versenyen produkált kiemelkedő játékáért, a legjobb női főszereplő díjat László Judit, a legjobb férfi főszereplő díjat pedig Pongó Gábor vehette át. A legjobb női epizódszereplőnek járó díjat Banka Lívia érdemelte ki, a férfiak közül ez a díj Huszta Dánielt illette meg. Műfajukban és tartalmukban is különbözőek voltak a színdarabok, amelyeket 24 óra alatt kellett a rendezőknek színre vinniük. A zsűri feladata nem bizonyult könnyűnek, hiszen három kiváló darab közül kellett kiválasztania a legjobbat.
Csordultig van a lelkem, hiszen heroikus munka után nagyszerű előadásokat láthattunk. A zsűri a bemutató előtt már megismerkedett a szöveggel, és bizony az előadások jóval felülmúlták azt, amit a szövegről elképzeltem. Nagyszerű három darab született, és szerintem nemcsak a zsűri, hanem a közönség is nagy megelégedéssel távozott – mondta Jónás Gabriella, a szakzsűri tagja, aki Verebes Ernő és Tari István közreműködésével választotta ki az idei drámaíró verseny győzteseit.
Oláh Tamás elmondta, hogy a drámaíró verseny teljesen új kihívást jelentett számára, ami igen stresszes, de egyben élvezetes is volt.
Nagyon nehéz munka volt, hiszen teljesen ellentmond annak, ahogyan én szoktam dolgozni. Sokáig formálom a szereplők karakterét, és erre most egyáltalán nem maradt időm. Volt egy alapkoncepcióm, néhány ötlet már megszületett a fejemben, de ezeket egy kicsit megbontotta a cím, amely nagyon konkrét volt, és valójában ez jelentette a kihívást. Nagyszámú volt a színészgárda, akikre írni kellett a drámát. Gazdag próbafolyamat volt, és nagyon élveztem ezt az egy napot, amit együtt töltöttem a csapattal – hangsúlyozta Oláh Tamás.
A legjobb rendező díját Kálló Béla a jó csapatmunkának tulajdonította.
A drámaíró verseny nyilván a csapatmunkáról szól, amikor is mindenki kimondja az ötletét, és a rendező (ebben az esetben én) eldönti, hogy mely ötleteket használja fel. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy olyan alkotótársak vettek körül, akik nagyon vevők voltak a közös munkára, és hálás vagyok, hogy velük dolgozhattam – mondta Kálló Béla.

A közönségszavazás értelmében a legjobb előadás Csík Mónika és Döbrei Dénes előadása lett.
A felkészülés a színészek számára, mint eddig is, sok izgalommal járt. László Judit már több éve részt vesz a drámaíró versenyen, az idén a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át.
Amikor kimondták a nevem, nagyon boldog voltam, hiszen ez az első díjam színészként, és nagy örömmel fogadtam – mondta László Judit.
Az est folyamán a fiatal színésznő még egy díjban részesült, hiszen a hagyományoknak megfelelően kiosztották a 2016/2017-es évad díjait is. Az idén két-két egyenrangú nyertest hirdettek ki, a női kategóriában László Judit mellett Elor Eminát díjazták. A férfi kategóriában Mészáros Árpád és Sirmer Zoltán vehette át az elismerést, az utóbbi a legérdekesebb bakiért járó Piercing díj tulajdonosa is lett. Az évad kulisszadíját Bíró Alekszandrának ítélték oda.