2024. április 27., szombat

Újabb koalíciók, újabb listák

Mégiscsak dr. Zoran Radojević az SZHP belgrádi polgármesterjelöltje?

Dr. Zoran Radojević, az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Belgrádot lista vezetője a Večernje novosti napilapnak adott interjújában kiemelte, a Szerb Haladó Párt elnökével folytatott tárgyalások során felmerült annak a lehetősége, hogy esetleg őt jelölik Belgrád polgármesterének. Habár ambíciói nem ez irányba vezetnek, a sebész párhuzamot vont a belgrádi gyermekklinika vezetése és a főváros első emberének pozíciója között, és úgy érzi, eleget tudna tenni a kihívásoknak.

A belgrádi Tirševa Egyetemi Gyermekklinika igazgatója rámutatott, sebészként mindennap helyt kell állnia a nehéz helyzetekben. Úgy érzi, azokkal a gondokkal is, amelyek elé a főváros irányítása állítaná polgármesterként, szembe tudna nézni. Radojević kiemelte, nem tagja egyik pártnak sem, és ez nem merült fel kérdésként akkor sem, amikor 4 évvel ezelőtt a gyermekklinika vezetését átvette. Csupán a tudását és a képességeit vették figyelembe, mint most is, amikor a helyhatósági választásokon induló lista élére került. Elmondása szerint a jelenlegi városvezetés is nagyon sokat tett Belgrádért, de szükség lenne egy új gyermekklinika kiépítésére, és emellett számos tennivaló akad még a közlekedés javítása, a metró kiépítése, az infrastrukturális tevékenységek, a kultúra, a sport és a beruházások terén.

AZ SZHP LISTÁJA A LEGNÉPSZERŰBB

A belgrádi választási bizottság eddig hat listát érvényesített a belgrádi helyhatósági választásokra készülve. Elsőként a Szerb Haladó Párt adta át Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Belgrádot elnevezésű listáját.

Azóta a választási bizottság további 5 listát hagyott jóvá. A kettes szám alatt szerepel majd a Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt lista, a hármas szám alatt Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt, Dragan Marković Palma – Egységes Szerbia lista, a négyes szám alatt lesz a Demokrata Párt köré csoportosuló Szociáldemokrata Párt, Új Párt és Zöld Ökológiai Párt közös listája, a Hogy felszabadítsuk Belgrádot jelszóval. Az ötös szám alatt szerepel az Aleksandar Šapić – polgármester listával induló polgári csoportosulás, a hatodik pedig a Mi a fenét csináltok (Šta radite bre) – Marko Bastać polgári csoportosulás. Politikai elemzők további listákra számítanak.

Az újvidéki Ninamedija ügynökség felmérése szerint a legnépszerűbb az SZHP listája, amellyel a szavazatok 37 százalékát gyűjthetik be. A közvélemény-kutatás eredményei szerint Aleksandar Šapićnak a voksolók 9 százaléka szavazna bizalmat, a Szerbiai Szocialista Pártnak a 7 százalékuk. Mégis, az SZHP listája után a második legnépszerűbb Saša Janković–Vuk Jeremić–Dragan Đilas lista lehet, ami a szavazatok mintegy 14 százalékát gyűjthetné be. Ők azonban még csak most hitelesítették a koalíciós megállapodásukat.

HÁNY LISTA LESZ MÉG?

A Janković, Jeremić, Đilas koalíció Dragan Đilas – Belgrád dönt, az emberek győznek elnevezésű listával vesz részt március 4-én a belgrádi választásokon. A listát támogató aláírások begyűjtése ezen a héten még tart, csütörtökön adják át a választási bizottságnak.

A listát azonban nemcsak a Szabad Polgárok Mozgalma és a Néppárt támogatja, hanem Sandra Rašković Ivić, illetve Borko Stefanović és Janko Veselinović is.

Közös listán indul Saša Radulović Elég volt! mozgalma és a Dveri. Boško Obradović, a Dveri vezetője kiemelte, törekvéseik világosak, a jelenlegi hatalom megdöntése mellett szállnak síkra, a bűnözés, a korrupció és a pártokrácia felszámolásáért.

A Szerbiai Demokrata Párt pedig önállóan vesz részt a választásokon.