2024. április 26., péntek

Ki lesz Belgrád polgármestere?

Már hónapok óta országszerte téma a belgrádi helyhatósági választások. A politikai pártok nagy energiával, ugyanakkor nagy reményekkel indulnak a választásokon. Fontos az ellenzék és az aktuális hatalom számára is. Miért? Amellett, hogy a jelenleg hatalmon levő párt a saját pozícióját szeretné megőrizni, míg az ellenindulók megtörni ezt a hatalmat, egyes politikai elemzők szerint a belgrádi helyhatósági választások alakulása meghatározza az egész ország politikáját. Legalábbis az elmúlt években így alakult. A főváros akarata kihatott az országos politikára is.

Eddig hat listát adtak át a politikai pártok, koalíciók, polgári csoportosulások, de várhatóan lesz még. És habár a helyhatósági választásokon nem közvetlenül választják meg a polgárok a polgármestert, az induló pártok többsége már megnevezte polgármesterjelöltjét, nem úgy a Szerb Haladó Párt, amely lehetőséget hagyott a találgatásra. Ezt és a listák sokasága nyújtotta esélylatolgatást használta ki az egyik nagy fogadóiroda-lánc, és Ki lesz Belgrád polgármestere? címmel politikai fogadást szervezett.

Ha azt nézzük, hogy az esélylatolgatásban a fogadóirodák jó helyen állnak, hiszen ennek megfelelően szabják meg a kvótákat is, már most elmondható, hogy a legnagyobb eséllyel a polgármesteri címért az SZHP listájáról nem a listavezető dr. Zoran Radojičić sebész indul, hanem párttársnője, Irena Vujović közgazdász, aki 2008 óta a párt tagja, és azóta a politikai karrierje is egyre magasabbra tör. Legutóbb a jelenlegi polgármester, Siniša Mali tanácsadója volt, mielőtt a Savski venac belgrádi városi község elnökének választották volna. Az egyébként a legszebb politikusnő címet viselő Irena Vujović szorzója a legalacsonyabb a fogadóirodában, csupán 2,5. Vujović neve már többször is felmerült az elmúlt hónapokban, azóta is a legesélyesebb jelöltnek számít, az alacsony szorzó pedig csak megerősíti a találgatásokat. Goran Vesić, Belgrád városi menedzsere a következő legesélyesebb a főváros főemberének, neki 3-as szorzót adtak, és érdekes, hogy a fogadóirodák szorzói szerint még Siniša Mali is megelőzi az SZHP listavezetőjét a polgármesteri poszt esélyesei közt.

Ami ennél is érdekesebb, a fogadóiroda kvótáit vizsgálva, a legesélyesebbek között szerepel Aleksandar Šapić is, aki egy polgári csoportosulás listavezetője. A vízilabda-válogatott egykori legjobb játékosa már évek óta az Újbelgrád városi község elnöke. A főváros legnagyobb községében nagy népszerűségnek örvend.

Miután alacsony szorzót osztott a fogadóiroda Dragan Đilasnak, Belgrád volt polgármesterének, illetve a Demokrata Párt volt elnökének, a 6 legesélyesebb polgármesterjelöltnek tartja, habár az őt támogató Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalom és a Vuk Jeremić vezette Néppárt péntekig még nem adták át közös választási listájukat. De hitelt és esélyt adnak Aleksandar Antićnak, a Szerbiai Szocialista Párt jelöltjének is arra, hogy a polgármesteri bársonyszékbe üljön. A legnagyobb, 950-es szorzóval rendelkezők egyike Branko Karakašević asztaliteniszező, aki szintén az SZSZP listáján szerepel.

Az átadott listákat megvizsgálva, illetve a rajtuk szereplő neveket elolvasva feltűnik, hogy a jelenleg is aktív politikai arcok közé a pártok igyekeztek egyetemi végzettséggel rendelkező embereket válogatni, illetve olyanokat, akiket a választók az élet más területéről ismerhetnek, így például az ismert ügyvéd, Toma Fila az SZSZP listáján szerepel, Branko Milićević (Branko Kockica) és Živorad Nikolić (Žika šarenica) pedig az SZHP listáján van. Ugyanakkor több sikeres sportoló, így Jelena Nikolić kézilabdázó, aki a múlt évig az országos kézilabda-válogatott tagja volt, vagy Goran Grbović kosárlabdázó, Dragana Belojević röplabdázó is felkerült az SZHP, Nedeljko Jovanović kézilabdázó pedig a Marko Bastaćot támogató polgári csoportosulás listájára. Több színész, zeneművész, képzőművész vállal politikai küldetést. Tanárok, vállalkozók, orvosok, sőt diákok, egyetemi hallgatók is szerepelnek a listákon. Ebből is látszik, hogy az élet minden területén meghatározó tényezővé vált a politika. Ma már nem csak a politikusok kiváltsága, hanem mindenkié.

Miért? A megmaradásért, az érvényesülésért, a fejlődésért…