2024. április 27., szombat

Vajúdószoba a topolyai szülészeten

Évértékelő interjú dr. Lestár Kálóczi Dórával, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónőjével

Tavaly év elején komoly pénzügyi gondokra derült fény a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban, amelyek az intézmény működését is fenyegették, de mára már rendeződni látszik a helyzet. Dr. Lestár Kálóczi Dórát a községi képviselő-testület augusztusi ülésén megbízott igazgatóvá nevezte ki, majd decemberben négyéves időszakra az intézmény vezetőjévé. A pszichiáter szakorvos 25 éve a topolyai egészségházban dolgozik, jól ismeri az intézmény munkáját, és véleménye szerint az elmúlt hónapokat nemcsak komoly nehézségek, hanem sikerek is jellemezték.

Dr. Lestár Kálóczi Dóra, Fotó: Herceg Elizabetta

Dr. Lestár Kálóczi Dóra, Fotó: Herceg Elizabetta

-       Március végén, április elején kitudódott, hogy 104 milló dináros adóssága van az egészségháznak, főleg a gyógyszerbeszállítók iránt. Az egyik beszállítónak pl. 60 millió dinárral tartoztunk, és az alapítónk, a topolyai önkormányzat kiegyezett velük abban, hogy 48 hónapra átütemezzük az adósság törtlesztését. Segítségünkre volt a község abban is, hogy a képviselő-testület májusi ülésén 30 milliós segélyt hagyott jóvá az egészségház számára, majd októberben a községi költségvetés újraelosztásakor ismét támogattak bennünket. Az önkormányzat tavaly jelentős összeggel segítette az egészségházat, hogy ki tudjuk egyenlíteni a számláinkat, és erre az évre is 38 milliót irányozott elő.  Dolgozóink a legnehezebb helyzetben is helyt álltak, és együtt próbáltunk kilábalni a nehéz helyzetből. Most már  az anyagi helyzetünk is stabilizálódik, az emberek közti viszony helyreállt, igyekszünk minél jobb szolgálatatást nyújtani a betegeinknek.

A nehézségek mellett egy beruházásra is sor került a nyár folyamán.

-        Augusztusban az igazgatósági épületet újíttattuk fel a tartományi nagyberuházási Alap segítségével, a beruházás értéke 5, 6 millió dinár volt. Ebből több mint 1 milliót az önkormányzat biztosított, a többit a tartomány. A külső szigetelés megtörtént, és kicseréltük a nyílászárókat. A topolyai helyi közösség segítségével sikerült a belső felújítást is elvégezni: a padlócserét, meszelést és a festést. Ebben az évben a másik főépület következik, erre szeretnénk pályázati eszközöket biztosítani, nagy szükség lenne a nyílászárók cseréjére, tetőjavításra.

 A káderkérdés megoldott?

-       Összesen 194 dolgozónk van, ebből 41 orvos és 93 nővér, a többi nem egészségügyi dolgozó. Sajnos kádergondjaink vannak, ugyanúgy, mint más egészségügyi intézménynek, nincs elegenő orvosunk, mert azok helyett, akik szakosításon vannak, nem vehettünk fel senkit. Ez nagy terhet ró az ittmaradottakra, de eddig sikerült megszervezni a munkát. A szülészeten is folyamtosan kérjük a dolgozókat a minisztériumtól. Két orvosunk ment nyugdíjba tavaly, egy most készül, egy elhagyta az intézményt és három van szakosításon, tehát hét orvos hiányzik. Itt is segítségünkre sietett az önkormányzat, két orvost fel tudtunk venni a község terhére, valamint annak érdekében, hogy a falvakban is megfelelő legyen az ellátás, még két orvost biztosít az önkormányzat. A sofőrhiány is gondot okoz, az intézmény keretében 2014 óta működik a műveseosztály, Topolya község területéről 15-19 betegünk jár másod-, illetve harmadnaponként dialízisre. Az ő szállításukat biztosítani kell, de a mentőszolgálatban nincs elég sofőrünk, ezért ez is megoldásra vár.

Megújult az egészségház igazgatósági épülete, Fotó: Herceg Elizabetta

Megújult az egészségház igazgatósági épülete, Fotó: Herceg Elizabetta

Különösen nehezíti a körülményeket, hogy több kistelepülésen van rendelője az egészségháznak.

-       Tizennyolc rendelőnk van, ennyi helyen kell biztosítani a betegellátást. Vannak olyan kistelepülések is, ahol a lakosság száma nem éri el az ezerötszázat. Ilyen esetekben az orvos több faluban teljesíti a feladatát, ezt nehéz megoldani. Arra törkeszünk hogy ezekben a falusi rendelőkben is a lehetőségekhez mérten jól megszervezzük a munkát. Folyamatban van a falusi rendelők felújítása, szintén az önkormányzat és a helyi közösségek segítségével, Pobedán, Njegosevón például már folynak a munkálatok.

Topolya is részese az országos natalitásösztönző programnak.

 – 2017 júniusában dr. Slavica Đukić Dejanović tárca nélküli miniszter asszony népesedési politikával megbízott kabinettje a topolyai községnek, 15 másik szerbiai községgel együtt pénzt adományozott. A topolyai egészségház 915 ezer dinárt kapott, amit a szülészet, a terhesiskola fejlesztésére fordítunk, ezenkívül felújítottuk a vajúdószobát. Ez azért jelentős, mert a szülés előtt álló kismama számára állandó felügyelet mellett kényelmet, barátságos környezetet tudunk biztosítani. Az utolsó simításokat végezzük ezen a szobán. Ezzel is szeretnénk ösztönözni a születések számát, de büszkén mondhatjuk, hogy 2017-ben 219 újszülött látta meg  a napvilágot a topolyai szülészeten, növekvő tendenciát mutat ez a szám, mert 2016 -ban 202 baba született. Nemcsak a községből, de más községekből is jönnek az anyukák, bababarát program, apartman is rendelkezésre áll.

A népesedési politika keretében jóváhagyott összegből az említettek mellett ifjúsági tanácsadót is létrehozunk. A tanácsadó célja, hogy a fiatalok tanácsot kapjanak majd a nőgyógyásztól, belgyógyásztól, pszichiátertől, pszichológustól, nutricionistától a főépület egy leválasztott részében.