2024. április 27., szombat

Új igazgató, új könyvek

A csókai művelődési központ új vezetője Kobrehel Éva

Az új év új igazgatót hozott a Csóka Művelődési és Oktatási Központ élére, a községi képviselő-testület december végén nevezte ki Kobrehel Éva okleveles közgazdászt az intézmény vezetőjének, akitől rövid bemutatkozást kértünk:

Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ új igazgatója (Gergely József felvétele)

Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ új igazgatója (Gergely József felvétele)

– Közgazdász végzettséggel a pénzügyi szakmában kezdtem dolgozni 1989-ben, elsőként a csókai munkásegyetemen, majd a mezőgazdasági kombinát takarékszövetkezetében. Később, amikor Csókán megnyílt a Pannon Bank fiókja, ide kerültem, utána négy évet az önkormányzat pénzügyi osztályán, majd az Intesa Bankban dolgoztam. Az év elején, két megbízott igazgató hosszabb-rövidebb ténykedése után vettem át a művelődési és oktatási központ vezetését, ami sok tekintetben új kihívás a számomra, de a pénzügyvitelben szerzett tapasztalatokra itt is szükség lesz.

Ami az intézményünk káderellátottságát illeti, minden munkahely be van töltve, beleértve a magyar könyvtárosét is. A közintézményekre vonatkozó létszámstop ellenére sikerült kieszközölni az illetékes állami szerveknél, hogy egy magyar könyvtárost is alkalmazzunk a Városi Könyvtárban Balázs Andrea személyében, aki december vége óta dolgozik.

Ami a könyvtár munkáját és ellátottságát illeti, az elmúlt években egyaránt szépen gyarapodott a magyar és a szerb nyelvű könyvek száma. A szépirodalom és a szakkönyvek mellett a házi olvasmányokból is jól el vagyunk látva, aminek a diákok veszik nagy hasznát. Igaz, az elektronikus média térhódításával egyre többen olvasnak virtuális könyveket.

A tartományi művelődési titkárságnál még a múlt évben nyert százezer dináros támogatásból fele-fele arányban vásárolt az intézményünk magyar és szerb nyelvű könyveket. A magyarországi könyvek a napokban érkeznek meg. Az olvasás népszerűsítése érdekében az általános iskolai tanítókkal és tanárokkal közösen foglalkozásokat, műhelymunkákat szervezünk a most kezdődött második félévben is. A diákokat úgymond be kell szoktatni a könyvtárba, meg kell velük ismertetni a könyvkínálatot, hogy milyen sok érdekes könyv közül választhatnak olvasnivalót, amivel bővíthetik ismereteiket és szókincsüket.

A művelődési házban már volt január elején is rendezvényünk. A pravoszláv karácsony alkalmából a belgrádi Miloš Radović és két kísérő zenész lépett föl. A zeneakadémiát végzett ismert énekes örökzöld dalokkal szórakoztatta a közönséget.

A könyvtárban alkalmi műsor keretében megemlékeztünk Fehér Kálmán csókai író halálának évfordulójáról. A magyar kultúra napja, a magyar himnusz születésnapja alkalmából január 22-én Csókán vendégszerepel a Szab-way Színházi Szervezet a kArc című produkciójával – mondta Koberehel Éva, az intézmény új igazgatója, hozzátéve, hogy a községi költségvetés fedezi a művelődési és oktatási központ anyagi kiadásait, de ebből a pénzből fejlesztésekre és beruházásokra már nem futja, ezért továbbra is rendszeresen pályáznak a hazai és az anyaországi alapítványoknál.