2024. április 27., szombat

Lassíts a szegedi Belvárosi moziban!

Az idén már ötödik alkalommal rendezik meg a szegedi Belvárosi moziban a Slow hétvégét. Január 20-án és 21-én, szombaton és vasárnap lelassul az élet a filmszínház összes zegzugában. Az idei hétvége mottója: „Mindent a testről!”

A városi életmód egyre gyorsabb tempót diktál mindnyájunknak. Ezért indult el 1986-ban Olaszországból az időközben valóságos filozófiai irányzattá terebélyesedett slow life mozgalom (alapja a tudatosság, nyitottság, őszinteség és közösség), amellyel Carlo Petrini olasz gasztronómus tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen a római Spanyol Lépcsőknél a gyorsételekkel szemben az egészséges, lassú, minőségi étkezés fontosságát hangsúlyozva. Petrini kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és olyan területek is bekapcsolódtak a slowba, mint az utazás, a gyereknevelés, az olvasás, a munkavégzés, a médiafogyasztás, a mozi, a városok vagy a design. Minden területen a lehető legközvetlenebb kapcsolatokat, leginkább emberközeli termelést, tájékozódást és a környezetünk minél teljesebb megélését szorgalmazzák a „slow life” elnevezésű mozgalom tagjai: „Lassíts! Élj tartalmasabb életet!”

A Belvárosi mozi idei slow hétvégéjét a „test” szellemében tervezi: kényeztessük, mélyüljünk el benne, adjuk meg az összes érzékszervünknek, ami jólesik neki, mozgassuk meg. Ezért az idei programok között szerepel vegetáriánus ételkóstoló, test- és lélekfürdető koncert, ingyenes frissítő hátmasszázs, előadást tart egy családterapeuta, most is lesz könyvcserélő, plakátkiállítás és vásár, jógaóra, stílus- és sminktanácsadás, valamint kitelepül a Somogyi-könyvtár, az érdeklődők pedig közösen bejárhatják a Belvárosi mozi máskor a közönség elől rejtve maradt zugait is. A szervezők most is gondoltak a legkisebbekre: lesz diavetítés, társasjátékozás, kézműves foglalkozások, nemezelés és szövés. Természetesen az idén sem maradhat el a közös mozizás, amelynek során most is „slow filmeket” vetítenek.

A két nap során – szombaton és vasárnap – többek között látható lesz Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt alkotása, a Testről és lélekről, levetítik a Loving Vincent című mozit és 3D-ben lesz látható a Raffaello: a festőfejedelem című alkotás is. A programsorozatban az idén is részt vesz a Somogyi-könyvtár: a bibliotéka a könyvek mellett folyóiratokkal, kottákkal, CD-felvételekkel, DVD-filmekkel, diákkal, hangoskönyvekkel és egyéb dokumentumokkal várja a látogatókat.