2024. április 27., szombat

Elítélte Ferenc pápa az Amazónia őslakos népei ellen folytatott elnyomást

Elítélte pénteken az Amazónia őslakos népei ellen gazdasági érdekből folytatott elnyomást Ferenc pápa perui látogatásának első állomásán, ahol dél-amerikai bennszülöttekkel találkozott. A pápa szerint a bennszülött népek "még soha nem voltak akkora veszélyben, mint most".

A katolikus egyházfő követelte az amazóniai esőerdő kizsákmányolásának beszüntetését, és azt, hogy az őslakosokat ismerjék el az Amazónia "elsődleges őrzőinek". Az egyházfő szerint alapvető fontosságú, hogy a kormányok és egyéb intézmények a törzseket tekintsék legitim partnereknek a fejlesztési és a természetvédelmi projektekről szóló tárgyalásokat illetően (is).
A pápa "az egyház szívügyének" nevezte az Amazóniát, és hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani az ottani őslakos népek jogait, nyelveit, szokásait és kultúráját. "Élő emléke vagytok annak a küldetésnek, amellyel Isten mindnyájunkat megbízott, ez pedig közös otthonunk védelme" - mondta a tollakkal és gyöngyékszerekkel ékesített őslakos peruiak tömegének Ferenc pápa.
A Coliseo Madre de Diósban (Isten Anyja Csarnokban) tartott találkozón mintegy négyezer őslakos köszöntötte a katolikus egyházfőt egyebek között énekkel és tánccal. A pápa ez után egyenként megjegyezte a különböző bennszülött népek neveit. Végül kijelentette: "annyira vágyott erre a találkozóra", hogy kifejezetten itt akarta folytatni útját Chile után. A csarnokhoz vezető menetén sokan a vatikáni zászló főbb színeiben pompázó, sárga-fehér lufikkal, ujjongva és integetve kísérték az egyházfőt.
Ferenc pápa már perui látogatása előtt is beszélt az Amazónia védelmének szükségességéről.
A katolikus egyházfő hétfőn érkezett apostoli látogatásra Chilébe, ahonnan csütörtökön utazott tovább Peruba, ahol vasárnapig fog tartózkodni.