2024. április 27., szombat

Agrárpolitika és a támogatások

Adán az IPARD-programról és a tartományi pályázatokról tájékozódhattak a mezőgazdasági termelők

A Vajdasági Magyar Szövetség kedden este lakossági fórumot tartott Adán, a községháza dísztermében, ahol az időszerű agrárpolitikai kérdésekről, az Európai Unió előcsatlakozási és mezőgazdasági programjáról, az IPARD nyújtotta lehetőségekről, valamint az idei tartományi pályázatokról és kedvezményes hitellehetőségről tájékoztatták a felszólalók a községi mezőgazdasági termelőket.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A lakossági fórum vendége volt Fremond Árpád, a köztársasági mezőgazdasági bizottság alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdaság-fejlesztési alap igazgatóhelyettese és Rigó Flórián, a Smart Lead cég képviselője.

Fremond Árpád elmondta, hogy a 2017-es év mezőgazdasági szempontból nehéz volt a szárazság miatt, de a VMSZ politikai célkitűzései és választási ígéretei szempontjából eredményes. A párt módosítási indítványait elfogadták a földtörvény szigorításánál, amivel ellehetetlenítették a külföldi állampolgárok földszerzését. Kiemelte, hogy megvalósult a legfőbb választási ígéretük a kistermelői rendelet elfogadásával, amelyet osztrák és magyar mintára dolgoztak ki, és egyelőre az állati eredetű termékek feldolgozására vonatkozik. A rendelet lényege, hogy a termelők könnyítéssel és kifizetődően állíthatnak elő háztáji terméket. Megjegyezte, hogy január elsejétől a nőknek jár a családtámogatás és a családi pótlék, ha a gazdaság tulajdonosai vagy tagjai, és fizették a járulékokat. Beszélt az Európai Unió előcsatlakozási, mezőgazdasági és vidékfejlesztési programja, az IPARD vissza nem térítendő támogatásairól. A termelők ezáltal 2020-ig összesen 175 millió euróra pályázhatnak. Kijelentette, a VMSZ elemi érdeke, hogy minél több legyen a nyertes pályázat az ország északi részén. A kapcsolható eszközökről megjegyezte, hogy parlamenti eljárásba került a közlekedésbiztonsági törvény módosítása, várhatóan a tavaszi munkálatok kezdetére kikerülnek a regisztrálási kötelezettség alól bizonyos eszközök.

Juhász Attila kiemelte, azért küzdöttek a mezőgazdasági minisztériumban, hogy a 2018-as költségvetésben megmaradjon minden korábbi támogatás, amihez újabb lehetőségként társult az IPARD. Feladatuk segíteni a termelőknek, hogy minél több vissza nem térítendő támogatás érkezzen az állattenyésztési és növénytermesztései szektorba. A kistermelői rendeletet nagy lehetőségnek nevezte, amihez a költségvetésben vissza nem térítendő támogatást biztosítanak azoknak a gazdaságoknak, amelyek át szeretnék alakítani a meglévő épületeiket a feldolgozás elindítására. Kiemelte: a VMSZ számára prioritás a kis és középnagyságú családi vállalkozások fennmaradása és támogatása.

Ótott Róbert elmondta, hogy az idén a bejegyzett termelők körülbelül egymilliárd dinár támogatásra pályázhatnak: a nagyobb gazdaságok az IPARD-nál, a kisebbek a tartománynál és a köztársaságnál. A titkárság támogatja az öntözőrendszerek és a kutak, a fóliasátrak kiépítését és felszerelését, a farmok felszerelését, a hűtőházak, a gyümölcs és a zöldség feldolgozására szolgáló eszközök beszerzését, a borászati eszközök vásárlását, a kis tej- és húsüzemek felszerelését. A méhészeket a kaptár és méhcsaládok beszerzésében támogatják, valamint a start up pályázatokon keresztül 200 millió dinárt adhatnak a fiatal gazdáknak. A pályázatokat várhatóan február végén teszik közzé.

Molnár Viktor elmondta, hogy a tartományi mezőgazdaság-fejlesztési alap tavaly 600 millió dinárt folyósított különböző kölcsönök formájában. Három új pályázati formát vezettek be a farmi felszerelés és a minőségi tenyészállatok vásárlására, illetve halivadék és halastói felszerelés beszerzésére. Az utóbbi esetében egyetlen szerződést sem írtak alá, ezért az idén kérdéses, hogy ezt meghirdetik, de a többi 10 pályázat február derekán jelenik meg.

Rigó Flórián összefoglalta, hogy az IPARD-programban kik és milyen feltételekkel pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra. Ismertette a pályázatra jogosultak körét, akik a tej, a hús, a zöldség és gyümölcs, illetve a gabonafélék és ipari növények szektorban pályázhatnak traktorra, mezőgépre, építkezésekre és megújuló energiaforrásokra. A pályázók a növény- és gyümölcstermesztés szektorban 5000 és 700 000 euró közötti összegben valósíthatnak meg beruházást, a tej és hús szektorban pedig 5000 és 1 millió euró közötti értékben. Megjegyezte, hogy egy pályázati kiírásban egy pályázat adható le. Jelenleg két pályázat van kiírva február 26-áig, valamint három új pályázat kiírását tervezik. Március elsejétől írják ki a pályázatot felszerelés vásárlására mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásához, majd júniustól az objektumok kiépítésére.