2024. április 27., szombat

Hitemben megerősítő abszurd bravúr

Zentán vendégszerepelt az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgaelőadása

Meddig akar még gyötörni az idővel, hogy ekkor így, akkor úgy! Őrület! Mikor! Mikor! Hát nem elég önnek, hogy valamelyik nap történt, olyan napon, mint a többi, egy nap megnémult, egy nap megvakultam, egy nap megsüketülünk, egy nap megszületünk, egy nap meghalunk, ugyanazon a napon, ugyanabban a percben, ez nem elég önnek? Az asszonyok a sír fölött szülnek, lovagló ülésben, a nap egy percig csillog, aztán ismét az éjszaka következik.”

csak egy röpke felfrissítése a becketti világszemléletnek. Hogy számára – tekintve a többi drámai művét is – az abszurd maga a realitás; és a Godot még a legemészthetőbb, legkevesebb pesszimizmust tükröző alkotása. Posztapokaliptikus, ráadásul mindenféle, testi, lelki, szellemi túlélést, megváltást nélkülöző kvázi-univerzum, ahol fajunk talán már ki is halt valójában, és esetleg csak az agónia utolsó fantomreflexei játsszák még el az élet groteszk illúzióját. Ezt a földi poklot sikerült az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak tökéletesen ábrázolniuk.

Sokunk örömére; noha hétfőn este, amikor a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében vendégszerepeltek vizsgaelőadásukkal, a végén a közönség zömének arcáról leginkább a döbbenetet véltem leolvasni – amin cseppet sem csodálkozom. „Senki sem vidám ebben a házban”, idéztem egyszer cím gyanánt egy másik Beckett-drámából egy az ő munkáiról írt tanulmányomban; és valóban: bár az abszurd dráma gyakran él az elidegenítés eszközeivel, amikor időnként felrötyögsz, máskor inkább tenyeredbe temeted az arcodat, a függöny leereszkedésével pedig korántsem az ujjongó jókedv fog hatalmába keríteni, azért mindez még egyáltalán nem zárja ki a katarzist. Persze azon is rengeteg múlik, ki hogyan viszi színre a darabot. Akadémistáink például varázsoltak. Engem mindenesetre. El.

Már a nyitó képbe beleborzongok. A színen szintetikus szeméthalmok, köztük traktorbelsők, felettük esernyő. A fa. És még több esernyő, mely több fa, mégis egyetlen. És hat(!) szereplő. Majd misztikusan gyönyörű zenére a belsőkből még kettő(!) előbukkan. Kezdődhet is a várakozás. Az istenre, a megváltóra, az ördögre, vagy csak egy segítő emberi kézre, mozdulatra, elmére, mely érti és felfedi, mi van itt, kire-mire várunk, mi végett tartózkodunk egyáltalán ezen a holt szeméttel borított sárgolyón, ugyan létezik-e értelme ennek az egésznek… A szerző vajon tudta-e, legalább sejtette-e? Avagy csupán a szókratészi „tudom, hogy semmit sem tudok”-ból profitált a teljes életművében. (Mindenesetre nemtudását lenyűgöző – no meg persze talajba döngölő – mondatokba öntötte.) Mi tudjuk? Sejtjük? Legjobb esetben érezzük… Az anyag káprázatában bolyongó tudomány, ráció, elme – a „rettenet sisakja” – totyogó kisgyerek még, aki akkor tekinthető még a legszerencsésebbnek, ha a test ketrecébe zárt lélek nyomában képes botladozni. …mindezen gondolatok cikáztak a koponyámban – akárha a sokadszori olvasás idején –, miközben leesett állal bámultam a szemem előtt zajló bravúrt. Van egy olyan érzésem, hogy a szerző is imádta volna ezt az előadást.

no de hogy is van ez a nyolc színésszel? Egy négyszereplős színmű esetében?! Már akkor felkaptam a fejem, amikor megtudtam, hogy a végzősök a Godot-t választották erre az alkalomra. (Jó ideje folyamatosan rettegek a zenés-táncos kommersz „vidámkodástól” szűkebb pátriánk színházi repertoárjában.) Hát még amikor megláttam a plakáton a nyolc nevet! Kézenfekvőnek tűnt, hogy adott két felvonás: az elsőt eljátssza négy színész, a másodikat másik négy. Á-á! Itt nyolc Vladimir van, nyolc Estragon. Nyolc Pozzo és Lucky... (A Fiú, szólóban, hologramként jelenik meg.) És ahogy passzolgatják egymásnak a figurákat… döbbenetes!! Mondom, bravúr – és akkor már nem is marad helyem a pazar koreográfiáról, a nagyszerű – mélyen átélt és hiteles – színészi játékról mesélni, de mondanivalóm lényege úgyis csak ennyi: ezt látni kell! (Bízom benne, hogy jó ideig repertoáron marad, magam is megnézném akárhányszor.) Mert ezzel a fiataljaink ismét megmutatták! Igen: azt. És tovább erősítették az értő és érző befogadóban a hitet. A honi színjátszás méltó jövőjében, persze.

Lám-lám-lám. Amikor az „elidegenítő” abszurd műfaj bizalmat és hitet ád… így kell ezt csinálni. Szeretettel.

Samuel Beckett:Godot-ra várva

Játsszák: Fülöp Tímea, László Judit, Orlovity Sztaniszlava, Ozsvár Róbert, Rókus Zoltán, Szalai Bence, Szilágyi Áron, Verebes Judit. Osztályvezető tanárok: László Sándor, Balázs Áron.