2024. április 19., péntek

Elismerés a nagycsaládosoknak

Kishegyesre került a VANCSESZ díja

A Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület (KINCSE) Kishegyes egyik legaktívabb civil szervezete. Számos rendezvényük van az év során, és a falu többi civil szervezetével is aktívan együttműködnek. Most az a megtiszteltetés érte az egyesületet, hogy a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) egy rangos elismeréssel tüntette ki őket.

Kerepes Árpád, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a VANCSESZ több díjat is kioszt.

– E díjak kiosztása a Magyar Nemzeti Tanács akciótervének egy része, és a VANCSESZ osztja ki őket. Ez az a szervezet, amely a legkompetensebb, hogy átlássa és megítélje a nagycsaládos egyesületek munkáját. Több díjat is meghatározott a szövetség: a legsikeresebb nagycsaládos egyesületnek, a példamutató nagycsaládnak, aranyoklevél a családbarát szemléletű vállalkozóknak és a családbarát önkormányzat díj. A KINCSE most először részesült ebben a rangos elismerésben, de a kishegyesi helyi közösség a tavalyi évben már elnyerte a családbarát helyi közösség (önkormányzat) díjat. Fontos megemlíteni, hogy ez alkalommal egy kishegyesi nagycsalád, a Rácz család kapta a példamutató nagycsalád díjat. Ez egy 9 tagú család, ahol a legfiatalabb gyerek 8 hónapos, a legidősebb pedig 13 éves. Egyesületünk ezt a díjat azzal vívta ki, hogy jelen van a szövetség munkájában, példát mutat a családok szervezésében, együttműködik határon túli nagycsaládos egyesületekkel és többször részt vettünk a KCSSZ pályázatain. A KINCSE munkájának és jó hírének köszönhetjük az elismerést, valamint annak, hogy a nagycsaládos értékeket közvetítjük a családok felé – fogalmazott az elnök.

A KINCSE az elmúlt évben számos programot valósított meg. Tevékenységeinknek van egy úgynevezett gerince, ami köré szervezik a történéseket, tudtuk meg Kerepestől.

– A tavalyi évben is részt vettünk minden jelentősebb nagycsaládos rendezvényen, ami idehaza vagy az anyaországban zajlott. Ugyancsak fontos tevékenységünk szempontjából, hogy rendszeresen részt veszünk pályázatokon. Végül, de nem utolsósorban azon fáradoztunk, hogy erősítsük a nagycsaládos szemléletet az egyesületen belül. Ezt különböző programokon keresztül valósítottuk meg, mint pl. a családi nap, vagy a hagyományos nagycsaládos disznóvágás. Emellett egész évben képzéseken vettünk részt, ami ugyancsak fontos – fogalmazott az elnök.

Az elmúlt évben is együttműködés valósult meg a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület és a falu többi civil szervezete között. Közös programokat valósítottak meg a Vöröskereszt kishegyesi szervezetével, a Kishegyesi Könyvtárral, az óvodával, a kishegyesi helyi közösséggel, stb.

– A társadalmi élet minden szegmentumában jelen szeretnénk lenni, hogy az emberek tudjanak rólunk és lássák, hogyan tevékenykedünk. Ahol család van, ott erő van és eredmények születnek – hangoztatta Kerepes.

Az egyesület idei tervei között szerepel egy nagy összegű pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Ebből a pályázatból egy egész éves képzéssorozatot szeretnének megvalósítani, mert a nagycsaládos értékeket propagálni kell. Fogyasztói társadalmunkban ezek az értékek elvesznek, ezért fontos foglalkozni mind a fiatalokkal, mind a szülőkkel, véli a KINCSE elnöke.