2024. április 27., szombat

Több mint elegendő aláírás a büntető törvénykönyv módosításához

Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium megállapította, hogy Szerbia polgárai több mint 125.500 szabályos aláírással támogatták a Tijana Jurić Alapítványnak azt a kezdeményezését, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvet, és ezzel vezessék be az életfogytiglani börtönbüntetést az olyan súlyos bűncselekmények elkövetői számára, melyek következménye gyermek, kiskorú személy vagy terhes nő halála – közölte a minisztérium.

„Minden ember célja és vágya, hogy a gyermekek biztonságban éljenek, ehhez járul hozzá a

Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezése – mondta az alapítvány létrehozójával, Igor Jurićtyal való mai találkozóján Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

A kezdeményezést aláírásával 158.460 személy támogatta, a minisztérium illetékesei pedig megállapították, hogy ezek közül 125.500 aláírás szabályos és teljes. A szaktárca emlékeztet arra, hogy legalább 30.000 szabályos aláírás szükséges ahhoz, hogy a köztársasági parlament napirendre tűzzön egy polgári kezdeményezést.

Ružić elégedett, amiért az országban alkalmazzák a polgári kezdeményezés mechanizmusát, mert, mint mondja, ezzel erősödik a demokrácia és a polgároknak a politikában való részvétele. Ugyanakkor ez azt is bizonyítja, hogy Szerbiában a fontos döntéseket és törvényeket maguk a polgárok is kezdeményezhetik.