2024. április 27., szombat

Liftet kap az idősek otthona

Az idősekről való gondoskodás Magyarkanizsa községben mindig is fokozott figyelmet érdemelt és kapott is.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Tavaly itt tartották azt a szakmai tanácskozást, amely az idősek életvitelének jobbá tételével foglalkozott elsődlegesen. Már akkor is érezni lehetett, mennyire fontosnak tartják ezt a témát, és arra törekednek a szakemberek, hogy folyamatos képzéssel és tapasztalatcserével is segítsék egymás munkáját, valamint a legkiszolgáltatottabb embertársainkat is. A magyarkanizsai állami intézmény kilencvenöt férőhellyel rendelkezik. Népszerűségét jelzi, hogy már várólistájuk is van, annyi a jelentkező. Hogy mi várható a közeljövőben, a még jobb ellátás érdekében mit tesznek, arról az igazgató, Vladimir Hajder számolt be.

– A tavalyi évet nagyon sikeresnek könyvelheti el intézményünk. Minden tervünket sikerült megvalósítanunk. Az élet az otthonban zökkenőmentes. Sok jelentkezőnk volt, akik mind a mi intézményünket szerették volna választani. Ez azt eredményezte, hogy az év végén már 8–10 személy szerepelt a várólistánkon. Lakóink nyolcvan százaléka községbeli polgár. A 95 férőhely fel van osztva két kategóriára: a magukat ellátni tudó és a mozgásképtelen idősek kapnak nálunk helyet. Jelen pillanatban 54 fekvő betegünk van. Nem is meglepő a jelenlegi életviszonyokat ismerve, hogy elöregedő társadalomban élünk.

Büszkén mondhatom, hogy nem volt olyan eset, hogy valaki elégedetlenség miatt távozott volna intézményünkből. Egy hónapra van szükség nagyjából, hogy a lakóink megszokják az új környezetet, ami minden bizonnyal nem egyszerű, hiszen az addigi körülményeiket felváltja valami egészen új, ám arra törekszünk, hogy otthonias környezetet alakítsunk ki, ami sokban hasonlít egy meleg családi fészekhez. Az ízekben is a hagyományos, vajdasági konyhát követjük, ügyelünk a környezetre, hogy az kellemes és élhető legyen. Ám ez nem egyszemélyes siker. Az intézményben 21 ember dolgozik, több éve a munkatársaink ugyanazok, két éve volt egy érezhető elvándorlási hullám, de akik maradtak, szívügyüknek tekintik az idősgondozást. Két orvosunk pedig folyamatos felügyeletet lát el.

Nagyon sokat segített az elmúlt időszakban a tartomány és a minisztérium is, emellett a község is kiváló együttműködő partner.