2024. március 28., csütörtök

A NASA-nak is dolgoznak

Az adai Termometal fémipari vállalat globális tényezővé vált a gépi fémmegmunkálás terén

Az adai Termometal Kft. autóipari kutató és fejlesztőközpontok részére gyárt különböző alkatrészeket, komponenseket és szerelvényeket több uniós multinacionális cég stratégiai beszállítójaként a világ minden részére. A termelési programját újabban speciális szerszámok és színesfém öntőszerszámok gyártásával bővítette. A cég már évtizedek óta mezőgazdasági gépek és pótalkatrészek gyártásával is foglalkozik, mindezt a hazai és a külföldi piacon értékesíti.

A Termometal 30 év alatt kisipari műhelyből középnagyságú vállalattá növekedett (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Termometal 30 év alatt kisipari műhelyből középnagyságú vállalattá növekedett (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az 1986-ban kisipari hőkezelő műhelyként alapított Termometal napjainkra középnagyságú vállalattá nőtte ki magát, amely magas technikai és technológiai színvonalat képvisel, széles technológiai kínálattal, képzett szakembergárdát felvonultató 447 dolgozóval.

Az adai Termometal fémipari vállalat versenyképes és globális tényezővé vált a gépi megmunkálás terén, miután 2010-től a német Schaeffler cégcsoport stratégiai beszállítója lett. A vállalat stratégiai helyzetét erősíti, hogy nemrégen közös programot indítottak a német partnerrel a két cég folyamatainak szinkronizálása céljából. A vállalat versenyképességének növeléséhez hozzájárult a Prosperitati Alapítvány pályázata is. Ezen a vállalat 1,3 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyert fejlesztésekre, méghozzá a csúcstechnológiáknak minősülő fémmegmunkáló gépek, berendezések és szoftver vásárlására. A támogatási összeg a beruházás 29 százalékát teszi ki. A vállalat a fennmaradt 71 százalékot két forrásból finanszírozza. Egyrészt az 1,3 millió eurót kitevő önerőből, másrészt az OTP Bank által nyújtott 1,7 millió eurós kamattámogatásos hitelből.

Bilicki Micsiz Anikó

Bilicki Micsiz Anikó

Micsiz József Attila

Micsiz József Attila

A Termometal fele-fele arányban Micsiz József Attila és felesége, Micsiz Katalin tulajdona. Micsiz József Attila, aki egyben a cég ügyvezető igazgatója is, elmondta, hogy a megnövekedett kapacitásigény miatt a vállalat évek óta egyre nagyobb beruházásokra vállalkozik. A cég mostanában önerőből ötezer négyzetméteres korszerű gyárcsarnokot épít, többek között az új gépek számára is. Kiemelte, amikor tudomást szereztek a Prosperitati Alapítvány pályázatáról, mertek nagyot álmodni és megpályázták a támogatást, amelynek elnyerése főként Bilicki Micsiz Anikó pénzügyi igazgató és az általa vezetett csapat eredménye. A cégben 2016 decemberében már készen álltak a fejlesztési tervek, amelyek a stratégiai partnerek sugallatára a termelési kapacitás bővítését és a zökkenőmentes gyártás biztosítását célozták meg a szállítási határidők teljesítése érdekében.

– A támogatás és a hitel összegét is gépek, berendezések és szoftver vásárlására fordítottuk, amelyek a termelés és a kapacitás bővülését, a technológiai lehetőségeink bővítését teszik lehetővé – magyarázta Bilicki Micsiz Anikó, a vállalat pénzügyi igazgatója. – A pályázat hatalmas pozitívuma volt, hogy önrészként elismerték a pályázat kiírásának évében megvalósított beruházásokat. Így mindazt, amit 2016-ban beruháztunk, bemutathattuk önrészként, ami teljes egészében le tudta fedni ezt a keretet. Mivel a Prosperitati-projektum elhúzódott, ezért év közben a támogatás 60 százalékát finanszíroztuk önerőből, amit a támogatás lehívásakor vissza tudtunk igényelni utófinanszírozott részként, melyre 2017. november végén került sor. A fennmaradt összeget pedig előfinanszírozott részként hívtuk le és utaltuk tovább a partnereknek. December derekán megtörtént a hitel első részének lehívása is. Ezt két részletben tudjuk lehívni, ebben állapodtunk meg a bankkal. A következő hitelrészletet januárban fogjuk lehívni. Az utolsó gépnek áprilisban kell a vállalat székhelyére érkeznie, tehát a teljes projektum megvalósításának 2018. április 30-ig meg kell történnie. Kiváló az együttműködés a Prosperitati Alapítvánnyal és az OTP Bankkal is, mindkét intézmény munkatársai maximálisan korrektek és segítőkészek voltak. Ennek is köszönhető, hogy ilyen gyorsan be tudjuk fejezni ezt a projektumot – közölte a pénzügyi igazgató.

Micsiz József Attila elmondta, hogy a Prosperitati Alapítvány támogatásáért cserébe a vállalat 69 új dolgozó alkalmazását ígérte, ami napjainkra már jószerével megtörtént. Megjegyezte, hogy a támogatásnak köszönhetően a Termometal megerősítette műszaki képességét, hogy a korábbiakhoz képest minőségesebb, mennyiségben és értékben még jelentősebb termékeket készítsen. Ezenfelül megerősítette a piaci pozícióját a konkurenciához képest, hiszen a beruházások megvalósulásával a cég versenyképessége megkétszereződik.

A cég önerőből 5000 négyzetméteres korszerű gyárcsarnokot épít (Fotó: Csincsik Zsolt)

A cég önerőből 5000 négyzetméteres korszerű gyárcsarnokot épít (Fotó: Csincsik Zsolt)

– A mindennapi termelésben ezek a beruházások azt eredményezik, hogy nagyobb biztonsággal tudunk termelni. A legújabb technológiákat vásároltuk meg, amelyek jelenleg a csúcstechnológiát jelentik az európai és a világpiacon. A hannoveri kiállításon is vásároltunk gépeket, amelyek most a trendet képezik, és amelyek az előző technológiákhoz viszonyítva produktivitásban és pontosságban versenyképesebbé teszik a céget. Ez azt jelenti, hogy sokkal összetettebb és nagyobb pontosságú munkákat tudunk elvállalni, amelyeknek magasabb a pénzben kifejezhető értéke, amit megfizettetünk a vevőkkel. Ez óriási lehetőség a cégnek, hogy többet és magasabb értékű terméket gyártson, és ezzel többet keressen és nagyobb haszonkulccsal dolgozzon. A nettó nyereség növekedése egyenes arányban van az alapeszközökbe való befektetések növekedésével – közölte az ügyvezető igazgató, akitől megtudtuk, hogy a csúcstechnológiát jelentő berendezéseket jórészt Németországból, Japánból, Szingapúrból, Tajvanról, Olaszországból és Magyarországról szerezték be. Mindössze egy hazai beszállító ütötte meg a kívánalmaknak megfelelő mércét, akitől vásároltak eszközt. A korszerű gépek mellett Micsiz József Attila nagyon fontosnak tartja a képzett káderek alkalmazását, akik ezeket a technológiákat a lehető leggyorsabban és produktívan tudják használni. Megjegyezte, hogy ehhez ösztöndíjazott képzést biztosítanak a fiatalok számára, valamint a cégben versenyszelekció van. Ez azt jelenti, hogy az kerül jobb gépre, aki egy megmérettetésen elméletben és gyakorlatban a legjobban teljesít. Az kerül előbbre, aki tudása és a szorgalma alapján azt megérdemli. A cégben dolgozó fiataloknak kifejezetten teljesítményalapú karrier-előhaladásra van lehetőségük.

A Prosperitati támogatásával vásárolt gépóriás 15 tonnás darabok megmunkálására is alkalmas (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Prosperitati támogatásával vásárolt gépóriás 15 tonnás darabok megmunkálására is alkalmas (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Termometal fejlődésében mérföldkövet jelentett, hogy 2002-ben a külföldi piac felé fordult és elkezdett dolgozni a német Schaeffler cégnek. Micsiz József Attila elmesélte, hogy ezt Bilicki Attilának köszönhették, aki egyetemistaként egy csomag rajzot adott minden adai fémipari vállalkozásnak, azzal a kéréssel, ha el tudják készíteni a darabokat, akkor küldjék el azokat Németországba. Adáról egyedül a Termometal küldött egy cipősdoboznyi alkatrészt, ami felkeltette a németek érdeklődését, és ezzel megkezdődött a kezdetben szerény, majd az egyre jelentősebb együttműködés. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a későbbiekben a németek ellátták a céget jó tanáccsal, ők kalkuláltak és korrektül fizettek még a legnehezebb, 2009-es időszakban is, a Termometal pedig legyártotta a megrendeléseket. Kiemelte, hogy a 2009-es válság idején jöttek rá, hogy milyen jó feküdni egy „elefánt” mellett, mert árnyékban és biztonságban lehettek, hiszen a német partner időben felszólította őket egy túlélési stratégia elkészítésére, amely tartalmazott egy büdzsét is, hogy mennyi pénzre van szüksége a cégnek a túléléshez. A németek ezt támogatták és valamivel több mint 1 millió eurós megrendelést biztosítottak, azzal a feltétellel, hogy senkit sem szabadott elbocsátani. Micsiz József Attila megjegyezte, hogy a hazai politikumnak 2009-ben jutott eszébe, hogy válság van, akkor a németek viszont már azt mondták, hogy az összes szabadságot használják ki, mert 2010 nyarától rengeteg munkája lesz a Termometalnak. A vállalat akkor érte el, hogy stratégiai beszállítóvá nyilvánította a német partner. Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy jelenleg ezt az együttműködést igyekeznek még szorosabbá tenni.

A jövőben az adai cégben teljes szerelvények készülnek elektronikával és programozással (Fotó: Csincsik Zsolt)

A jövőben az adai cégben teljes szerelvények készülnek elektronikával és programozással (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Elindítottunk egy MOVE programot közösen a német partnerrel, amely a két cég közötti különbségek kiegyensúlyozására, illetve a két cég közötti integrációs folyamat beindítására fókuszál – magyarázta Micsiz József Attila – Ez alatt nem azt kell érteni, amit pletykálnak az emberek, hogy eladtam a céget. A Termometalt nem fogom eladni, mert nekem ez a harmadik gyerekem. Az integráció azt jelenti, hogy a folyamatainkat szinkronizáljuk, hogy könnyebben tudjunk egymással dolgozni, mivel stratégiai beszállítók vagyunk. Olyan irányba fejlesztjük a szoftvereinket, ami kompatibilis az övékkel, mert ezen a területen a jövő azt jelenti, hogy nem küldik el elektronikusan a rajzokat, hanem felrakják egy platformra, és nekünk ezt automatikusan le kell szedni. Ehhez viszont kell egy nagyfokú kiberbiztonság, hogy a Termometalon keresztül ne szivárogjanak be vírusok egy óriási rendszerbe. Ezt közösen építjük ki, és ezért olyan szoftvercsomagot kell beszereznünk, ami kompatibilis azokkal a biztonsági elvárásokkal, illetve olyan teljesítményre képes, ami ezt a közös munkát előreviszi, hogy minél kevesebb adminisztratív munkát kelljen elvégezni és minél gyorsabban, hogy csökkenteni lehessen a szállítási határidőket. A rendelések fogadásától a termelés előkészítésén keresztül a végtermék ellenőrzéséig, a csomagolással és a szállítással bezárólag. Ez a projekt kiterjed az egész vállalatra. Kéthetente jönnek német szakemberek előadást és képzést tartani a MOVE programról, amelyet ők tíz éve vezettek be, és ezt most ingyen átadják nekünk. Mi első körben szerelőket küldünk képzésre, hogy továbbfejlesszük ezt az együttműködést, hogy a jövőben komplett szerelvények készülhessenek a Termometalban, de már nem csak mechanikus alkatrészekkel, hanem elektronikával, sőt programozással. A fő cél, hogy el tudjuk látni ezeket a termékeket olyan szabványkövetelményeknek megfelelő minősítéssel, hogy a világ bármely tájára küldhessünk komplett szerelvényeket. Jelenleg is sok helyre készítünk alkatrészeket, hosszú a lista. Többek között dolgozunk a NASA-nak is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy küldünk nekik alkatrészeket, és nem is keveset, egyre többet rendel nálunk a NASA, de a Schaeffleren keresztül. Szinte nincs európai ország, ahova nem dolgozunk, továbbá alkatrészeket küldünk az USA-ba, Mexikóba, Brazíliában, Indiába és Kínába is. A globalizált világban ez már így működik: kapsz egy megrendelést címmel és határidővel, hogy oda küldd el a kész terméket – nyilatkozta Micsiz József Attila