2024. május 8., szerda

Egymásra találásunk reneszánsza

Kárpát-medencei Kulturális Fórum a Mátyás király Emlékév jegyében
A kulturális fórum részvevői

A kulturális fórum részvevői

A magyar kultúra napja központi ünnepségét megelőzően péntek délután Zentán a Zentai Magyar Kamaraszínház Kamaratermében a Mátyás király Emlékév jegyében megtartották a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot.

A vendégeket Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere fogadta, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. Felszólalásában arra mutatott rá, hogy habár a 20. század nem kedvezett magyarságunknak, a 21. században meghaladva ezt, egy erős és egységes magyar nemzet kiépítésén fáradoznak. Az egymásra találás fontosságát hangsúlyozta, és arról beszélt, hogy milyen törekvései vannak a magyar államnak a külhoni magyarság felkarolása érdekében, és ez idáig milyen eredményeket tudnak felmutatni.

Potápi Árpád János

Potápi Árpád János

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ehhez az alapköveket a kedvezményes honosítási eljárás bevezetésével helyezte le, majd arról is szólt, hogy milyen kiemelt kulturális támogatásokat valósítottak meg a „határon túl”-on. Elmondta, hogy legfontosabb céljaik közé tartozik, hogy a Kárpát-medencében minden magyar gyermek magyar oktatási intézményben tanuljon, és ehhez már minden szinten támogatást nyújtanak, fontos cél továbbá az is, hogy a szülőföldön maradás érdekében a magyarság kezében növekedjen a vagyon, szólt arról is, hogy úgy a gazdaság, mint az egészségügy terén milyen törekvéseket valósítanak meg. A 2018-as évre meghirdetett Mátyás király Emlékév kapcsán elmondta, hogy annak szervezését és lebonyolítását a Magyarság Háza végzi, és hogy az egész évben zajló programokba, vetélkedőkbe szeretnék bekapcsolni a Kárpát-medence minden térségét, hiszen Mátyás király alakja elevenen él a köztudatban.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király Emlékév céljairól, programjairól szólva elmondta, hogy az emlékév számunkra lehetőséget teremt arra, hogy minél jobban bekapcsolják a gyermekeket, fiatalokat a nemzeti egységbe, ezért különféle rendezvényeket, tanulmányi versenyeket, vetélkedőket, mesemondó versenyeket szerveznek. Elmondta, hogy a zentai rendezvényt megelőzően Szegeden a szegedi egyezményre emlékezve nyitották meg hivatalosan az emlékévet, két hét múlva a Várkert Bazárban egy reneszánsz hétvégét tartanak, aztán Kolozsváron emlékeznek Mátyás király születésnapjára, Székesfehérváron a koronázására, Bécsben megemlékezést tartanak halálának évfordulója alkalmából, és év végéig folyamatosan lesznek programok.

A fórum folytatásában Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója a Közösségi művelődés a Kárpát-medencében címmel tartott előadást az intézet működéséről, célkitűzéseiről, a határon túli szervezetekkel való együttműködéséről. Őt Hont Angéla, a Hagyományok Háza szervezési és kommunikációs főosztályvezetője követte, aki a néphagyomány megtartó erejéről értekezett, és a tavaly útjára indított Hagyományok Háza Hálózat szerepének jelentőségéről beszélt.

A fórum záró előadását mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartotta. A nemzet mint érzelmi és cselekvési közösség című értekezésében kihangsúlyozta, hogy milyen nagy mértékben érezzünk annak a cselekvésnek az eredményeit, melyeket a magyar állam kifejt, majd az MNT nevében felvázolta, hogy milyen tervek, milyen történések jellemzik idei munkájukat, mi várható az értékteremtés, az értékmegőrzés területén.