2024. május 8., szerda

Belgrád készül a kampányra

A választások kiírása után lehet majd tudni, hány listával indulnak a pártok

A márciusban tartandó belgrádi helyhatósági voksoláson való részvételre a Szerb Haladó Párt majd csak a hét végén vagy a jövő hét elején lát neki a választási lista összeállításához. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a jövő héten, feltételezhetően szerdán teszik közzé, ki szerepel majd az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Belgrádot nevet viselő választási listán. Előzetes bejelentések szerint ezúttal is olyan személyek neve lesz olvasható a listán, akik már bizonyítottak a főváros vezetésében, de olyanokra is számítanak – művészekre, sportolókra –, akik még nem mutatkoztak be a politika színterén, de kiemelt tekintélynek örvendenek a város közéletében.

A legutóbbi, 2013. évi választáson összesen kilenc párt indult egy listán az SZHP-vel, most viszont eddig csak Rasim Ljajić Szerbiai Szociáldemokrata Pártjával született megállapodás. Hogy kivel társulnak még, egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy ki vezeti majd a listát, vagyis kit szánnak polgármesternek.

A Szerbiai Szocialista Párt önállóan vesz részt a választásokon, ezt a párt elnöke, Ivica Dačić jelentette be. Polgármesterjelöltjük Aleksandar Antić lesz.

A Faktor plus ügynökség által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint, amelyben 1200 polgár véleményét kérték ki, az SZHP a szavazatok 39 százalékára számíthat, az ellenlábasok: a Szabad Polgári Mozgalom–Nép Párt – Dragan Đilas kapná a szavazatok 15,6 százalékát, a Demokrata Párt–Új Párt–Szociáldemokrata Párt koalíció a 6,8 százalékát, a Luka Maksimović (Beli) polgári csoportosulás, valamint az SZSZP a szavazatok 5-5 százalékát. Ez az eredmény azonban nem mutat valós véleményt, hiszen egyelőre még a választásokat sem hirdették meg.

Előrejelzések szerint január végén írja ki Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke a belgrádi helyhatósági választásokat, amelyre előzetes bejelentések szerint március 4-e és 18-a között kerül majd sor. A dátum megjelölése után lehet majd azt is pontosan tudni, hogy a pártok hány listával indulnak, és hogy ki lesz a listavezetőjük.