2024. május 8., szerda

Minden nap késés 3000 dollárba kerül

Szerbia 40 millió dollárral tartozik az RTB Bor görög partnervállalatának egy svájci bírósági döntés értelmében

Egy csaknem 40 millió dolláros kártérítés kifizetésének a kötelezettségére emlékeztette a szerb kormányt a görögországi Mytilineos nagyvállalat, melynek kompenzációképpen ekkora összeget kellene adnia Szerbiának. A svájci Nemzetközi Választottbíróság döntése értelmében adós az állam a bori bányászati és kohászati medence (RTB Bor) cégben eszközölt beruházás kapcsán kirobbant nézeteltérés bírósági rendezésének következtében – tudta meg a Balkáni Oknyomozó Újságírók Hálózata (BIRN). A január 5-én küldött levélben, melybe a BIRN betekintést nyert, a Mytilineos arra figyelmezteti a kormányt, hogy minden nap késés további 3000 dolláros terhet jelent a szerbiai adófizető polgároknak, s hogy a 2017. október 19-én meghozott ítélet óta Szerbia már további 200 ezer dollárral is tartozik felgyülemlett kamatok címén.

A svájci bíróság azért hozott Szerbia számára kedvezőtlen döntést, mert helyt adott a görög cég panaszának: Szerbia 2004 és 2012 között egy sor, az RTB Bor számára kedvező döntést hozott, felmentve a céget a kényszermegfizettetés terhe alól is azzal a magyarázattal, hogy átszervezés folyik. Az átszervezés azonban több év után sem történt meg. A bíróság megállapította, hogy Szerbia ezzel voltaképpen eltulajdonította a görög vállalat befektetéseit, minden költségmegtérítést mellőzve.

A BIRN megkísérelt hivatalos magyarázathoz jutni az ügy kapcsán. Ana Brnabić kormányfő kabinetjében a pénzügyminisztériumhoz irányították az újságírókat, azzal a magyarázattal, hogy a Mytilineos ennek a tárcának címezte a levelét. A pénzügyminisztériumnál ugyanakkor nem tudtak részleteket közölni, s a sajtófelelős a gazdasági minisztériumhoz küldte tovább a BIRN dolgozóit. A levélben azonban említést sem tesznek a gazdasági tárcáról, csupán a pénzügyminisztériumot, az Állami Kincstárat és az Államadóssági Igazgatóságot szólítja meg a görög panasz.

A Karanović és Nikolić belgrádi ügyvédi iroda is tud a görög figyelmeztetésről – erősítette meg Milan Lazić, az iroda munkatársa.
Az RTB Bor és a Mytilineos még a kilencvenes évek közepén kötött megállapodásokat. A görög vállalat 2005-ben indított nemzetközi eljárást, mint mondták, egyértelművé vált, hogy az évek során a szerb vállalat nem teljesítette a szerződésben foglaltakat.