2024. április 26., péntek

Za programe prekograničnih mađarskih porodica milijardu forinti

Prekogranične mađarske male zajednice, preduzetništva, zdravstvene ustanove mogu da učestvuju na konkursima predviđenim za Karpatske basene u okviru projekta ,,2018. godina prekograničnih mađarskih porodica“. Za ovu svrhu je izdvojeno milijardu forinti- rečeno je u Budimpešti na konferenciji za štampu. Otvaranje je predviđeno za 2. februar.

Arpad Janoš Potapi je istakao: za pomoć prekograničnim mađarskim porodicama i njihovim delatnostima smo izdvojili 200 miliona forinti. Za mala preduzetništva koja pomažu porodice smo izdvojili 400 milona forinti. Za zdravstvene ustanove i stručna usavršavanja 210 miliona forinti, ovde spada i provera zdravstvenog stanja širom Karpatskih basena, formiranje mreže medicinskih sestara u saradnji sa Udruženjem Mađarskih Sestara, zatim u maju i decembru obezbeđivanje početnog paketa za prekogranične mađarske porodice za pomoć majkam koje to zahtevaju.

Konkursi bi trebali da se objave tokom februara. Na programe za razne događaje je izdvojeno 50 miliona forinti. A pored toga će se organizovati i razni kampovi - upoznao nas je Potapi sa planovima.

Organizovaće i istraživanja, da bi dobili što čistiju sliku o tome šta znači porodica u Karpatskim basenima, kako se formiraju brakovi, kakva je razmera mešovitih brakova, koliko volje ima za rađanjem dece, kako mladi biraju svoje saputnike i sa kavim svakodnevnim problemima se suočavaju porodice.

Otvaranje tematske godine će biti 2. februara u Budimpešti, gde se očekuje prisustvo privrednika, predstavnika samouprava, civilne organizacije, predstavnika crkava. Od 2012. godine se oglašavaju tematske godine, i MAERT (Mađarska Stalna Sednica) je odlučila 10. novembra prošle godine da će 2018. biti godina prekograničnih mađarskih porodica, i time se priključuju programima Ministarstva ljudskih resursa. Žele da stupe u kontakt sa svim Mađarima iz oblasti Karpatskih basena, da dođu i do najmanjih zajednica. Osnova svake zajednice je porodica, i centar svega je pružanje pomoći tim porodicama - rekao je Janoš Potapi Arpad. Takođe se osvrnuo i na to da je program razvoja predškolskih ustanova takođe u skladu sa tematskom godinom.

Na pitanje za dodatnu podršku od 33 milijarde je rekao: možemo se radovati tome da je sposobnost države da ostvari veliki učinak takav, da smo uspeli da nađemo sredstva za još više ciljeva. Dodao je: prohtevi su bili još veći i nadam se da će oni koji su izostali, tokom godine moći da dođu do podrške.

Prema informacijama državnog sekretarijata, tokom prošle godine za područje nacionalne politike na nivou Vlade, bilo je na raspolaganju više od 100 milijardi.