2024. április 27., szombat

Infrastruktúra és környezetvédelem

Készül a víztisztító tervdokumentációja Topolyán

Valamivel több mint egy éve tölti be hivatalát Ivanics Zoltán Topolya infrastruktúrafelelőseként, akinek betekintése van a község környezetvédelmi kérdéseibe is. A községi tanács tagját arról kérdeztük, hogy milyen lépések történtek Topolyán és környékén az általa is ellenőrzött területeken az elmúlt hónapokban.

Ivanics Zoltán (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ivanics Zoltán (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A hatáskörök Topolyán is személyenként le vannak osztva, de tudni kell, hogy minden községi hivatalfelelős részt vállal szinte minden területen, a közbeszerzéstől a kivitelezésig. Korábban a telekrendezési közvállalatban dolgoztam, és az önkormányzatnál végzett munkám nem esik messze a jelenlegi hatáskörömtől. A munkámon keresztül fokozott figyelmet kap az utak karbantartása és szignalizációja a község területén. Azt tudni kell, hogy Topolya és a falvai esetében 2017-ig külön költségvetést vezettek a helyi közösségek. Felsőbb szinten a revizor, vagyis az állami szervek munkáját felügyelő ellenőr azonban ráirányította a figyelmünket, hogy a nagyobb léptékű történéseket, vagyis például az infrastrukturális beruházásokat, illetve a kommunális teendőket magasabb, községi szinten kell lebonyolítani – mutatott rá Ivanics, akitől megtudtuk, hogy ez az út amennyire bonyolulttá tette az ügyintézést, olyan mértékben egyszerűsítette is, hiszen egy közbeszerzést kiírni és minden törvényes feladatnak megfelelően lebonyolítani nem kis erőbefektetést igényel.

– A község legutóbbi nagyobb lendületű infrastrukturális lépése volt a közelmúltban a Dr. Hadzsy János Egészségház rendkívül rossz állagú igazgatósági épületének a rendbetétele, ezt tartományi segítséggel sikerült kivitelezni. Nagy lendülettel zajlott az elmúlt hónapokban Topolyán és a község falvaiban az utak kátyúzása, amit az időjárási viszonyoknak megfelelően a tél elejéig tudtunk végezni. Tavaszra, ahogy az idő megengedi, folytatjuk – mondta el a községi tanács tagja.

Mivel a topolyai községi közigazgatásban nincs külön kijelölve környezetvédelemmel foglalkozó tanácstag, Ivanics Zoltán hatáskörébe került a környezetkímélést előirányzó jelentős projektumok kivitelezésének előkészülete, így a topolyai Juhász hídnál, a szeméttelep mögött tervezett szennyvíztisztító tervdokumentációjának kidolgozását is ő és a csapata felügyeli.

– Az elsődleges kérdés ebben a témában, hogy az újvidéki Műszaki Kar tervei szakszerűen legyenek elkészítve, hogy később ezekkel részt lehessen venni uniós pályázatokon. Országos és tartományi szinten kaptunk segítséget – az egyébként jelentős anyagi ráfordítást, mintegy 10 millió dinárt igénylő – a tervdokumentáció kidolgozásában. Sajnos máról holnapra nem lesznek e téren változások, de jó hír, hogy immár megindultunk a jó irányba – mondta el Ivanics, akit Topolya egyik legérzékenyebb környezetvédelmi problémájáról is kérdeztük, az állati eredetű melléktermékek feldolgozására szakosodott üzemről.

– Többen mutogatnak a községre, hogy hogyan engedhetjük működni a vállalatot, de azt kell tudni, hogy a község nem illetékes ebben a kérdésben. A tőlünk telhetőt viszont megtesszük. Az ide vonatkozó állami követelményeknek megfelelően a szennyezők kifizetik a büntetéseket, és sajnos a törvény ezzel megelégszik. Reményre ad okot, hogy az EU által megszabott elvárások 2025-ig irányozzák elő a vállalatok és a háztartások esetében is a környezetet károsító tevékenység beszüntetését vagy megfelelő módon történő korszerűsítését. A topolyai község három nagy szennyezője is keresi a megoldást, hiszen a határidők mindnyájunkat kötnek. Bajsa esetében például a lakossági szennyvíz is a topolyai víztisztítóba kerül majd, illetve a faluba jutó nagyobb mennyiségű ipari szennyvíz sorsa is megoldódik ezzel, reményeink szerint minimum három éven belül – zárta gondolatát a község infrastrukturális kérdésekkel megbízott tanácsosa.