2024. március 19., kedd

Fejlesztések Ludason

A végéhez közeledik a helyi közösség épületének felújítása – Nagyon jó az együttműködés a palicsi rendőrállomással

A ludasi helyi közösség sikeres éven van túl. Számos fejlesztést hajtottak végre és több színvonalas rendezvénynek adott otthont a település. Az új évben ezt a trendet próbálják folytatni. Ludas eltelt évéről és jövőbeni terveiről kérdeztük Aladics Tibort, a helyi közösség közgyűlésének elnökét.

– Igyekszünk minden évben valamit fejleszteni. Jelenleg a helyi közösség épületére helyezzük a hangsúlyt. Több fázisra van osztva az épület felújítása. Minden évben igyekszünk egy-két fázist befejezni. Ez az elmúlt évben is így történt. A padlózat teljes cseréjét, a konyha rekonstrukcióját, valamint a kazánház teljes kiépítését sikerült befejezni. Az úthálózatot is igyekszünk karbantartani. A 2017-es évben a Ludast és Kispiacot összekötő szűk aszfaltos út két oldalára kaptunk darált követ, amit majd az aszfalt mentén a lyukak betömésére használunk fel. A követ december végén kaptuk meg, így a munkálatok átnyúlnak januárra.

Sikeres évet zárt a ludasi helyi közösség (Fotó: Gergely Árpád)

Sikeres évet zárt a ludasi helyi közösség (Fotó: Gergely Árpád)

– Az év folyamán lebonyolított rendezvényeink is nagyon fontosak számunkra. Augusztus első hétvégéjén rendeztük meg a falunapot, a fokhagymafesztivált és a Kárpát-medencei Ludasok találkozóját, amelyre meghívtuk az összes testvértelepülésünket Magyarországról, Erdélyből, Szlovákiából és Kárpátaljáról. Október 3-án volt a ludasi Betyárnap, ami hasonló volumenű rendezvény, amikor 2000–3000 ember van kint a vásártéren. Ez egy egész napos családi program, bográcsosfőző versennyel és lovasprogramokkal. Ezeket a rendezvényeket színvonalasan sikerült megszervezni. Leszögezhető, hogy a 2017-es év egy sikeres évnek mondható a ludasi helyi közösség szemszögéből – értékelte az évet Aladics Tibor.

A 2017-es év azonban tartogatott nehézségeket is Ludas számára.

– Az év végén kicsit megdöbbentett bennünket az a városi döntés, hogy a helyi közösségekben lecsökkentik az alkalmazottak munkaóráinak számát, valamint, hogy megszüntetik a ludasi postát. A Vajdasági Magyar Szövetség városi képviselőinek köszönhetően a problémát úgy oldottuk meg, hogy a posta üzemeltetését átvette a Ludas Civil Szervezet. A posta egy emberrel működik, de a helyi közösség titkárnője ezentúl a postai alkalmazott helyettese is lesz egyben, amikor az illető megbetegszik vagy szabadságra megy. A titkárnőnek tehát meg kell tanulnia a postai munkát, ez két hónapos tanulóidőt jelent. Ezzel zavartalan lesz a postai szolgáltatás Ludason – magyarázta Aladics Tibor.

Az új évben számos fejlesztést folytatnak és újakat is terveznek Ludason. Ezekről a következőket mondta el a helyi közösség közgyűlésének elnöke:

A falu egyik látványossága a Vásártéren kialakított tavacska (Fotó: Gergely Árpád)

A falu egyik látványossága a Vásártéren kialakított tavacska (Fotó: Gergely Árpád)

– 2018-ban folytatni fogjuk mindazokat az elkezdett programokat, fejlesztéseket, amelyeket tavaly nem sikerült megvalósítani. A legfájóbb pont az Újsor kiaszfaltozása. Egy két kilométeres útszakaszról van szó, amely hosszú ideje aszfaltozásra vár. Már a 2017-es évre megígértük az embereknek, de a szabadkai költségvetésben nem voltak meg hozzá a szükséges eszközök. Az ígéret szerint 2018-ban ennek meg kell valósulnia. A fűtés-hűtés rendszer kiépítésével elkezdjük a helyi közösségünk épülete felújításának utolsó fázisát. Ennek elkészültével az épület olyan állapotba kerül, amerre már azt tudjuk mondani, hogy elkészítettük a jövő generációjának további használatra.

A következő évben is folytatni fogják a dűlőutak rendezését. A közgyűlés elnöke elmondta, hogy ezt minden évben el kell végezni, mert a földes utak gondozatlanok, az időjárás és a használat is kárt tesz bennük, ezért folyamatosan kell őket javítani. Attól függően, hogy mekkora segítséget kapnak, bizonyos szakaszokat zúzott kővel töltenek fel.

Az idei tervek közt meg kell említeni azt is, hogy az előző években megtartott rendezvényeket, mint amilyenek például a Falunap és a Betyárnap, a 2018-as évben is megrendezik, és igyekeznek tartani a korábbi évek színvonalát.

A falu egyik látványossága a Vásártéren kialakított tavacska, amit a helybeliek Ludas turisztikai zónájának hívnak. A helyi közösség igyekszik forrásokat biztosítani a tavacska környékének további rendezésére, hogy még vonzóbb legyen a helybeliek és az idelátogatók számára.

– Próbálunk kialakítani egy olyan övezetet, ahol különböző lehetőségek vannak a rekreációra. Szeretnénk egy füves pályát és egy játszóteret kialakítani a gyerekeknek, valamint padokat lerakni a tó körül. A Ludas Civil Szervezet tagjai egyre komolyabban állnak hozzá ehhez a kérdéshez, hiszen ennek a csoportnak köszönhető, hogy ez a kis tó egyáltalán megszületett. Különböző horgászversenyeket szoktak itt szervezni a civil szervezet tagjai – mondta el a tóval kapcsolatos terveket Aladics Tibor. Hozzátette, hogy a Kosztolányi-ház felújítása is a tervek között szerepel. Ez az épület fontos szerepet tölt be a falu életében, hiszen a ludasi civil szervezeteknek ad otthont: a Ludas Civil Szervezetnek, a Ludas Matyi Művelődési Egyesületnek és a ludasi nyugdíjas szervezetnek.

A helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösség közgyűlésének elnöke azt is elmondta, hogy folyamatosan küzdenek azért, hogy az oktatási intézmények, mint az iskola és az óvoda, megmaradjanak a faluban. Az iskola igazgatóságával nagyon jó az együttműködés és a helyi közösséggel együtt küzdenek a fennmaradásért. A falunak nagyon fontos az orvosi jelenlét is. Heti két alkalommal fogadja a pácienseket az orvosi rendelő a helyi közösség felújított épületében. Voltak próbálkozások arra, hogy megszűnjön, de eddig sikerült kiharcolni, hogy megmaradjon, hiszen a ludasi lakosoknak szükségük van helyben orvosi ellátásra.

A sajtóban sokat hallani az egyre rosszabb közbiztonságról, így arra is rákérdeztünk, Ludason milyen a közbiztonság és mit tesz a helyi közösség ez ügyben:

– Nagyon jó az összeköttetésünk és a viszonyunk a palicsi rendőrállomással. A rendőrfőnök havi rendszerességgel tartja velünk a személyes kapcsolatot. Ki szokott jönni a faluba érdeklődni. Ha pedig valamilyen rendellenesség történik, abban a pillanatban a hívásunkra érkeznek a járőrök. Szerencsére az utóbbi időben azok közé a falvak közé tartoztunk, ahol nem történt sok betörés. A lakosság is figyel, amennyire csak lehet, tehát odafigyelünk a szomszédokra, egymásra, és ha olyat észlelünk, ami nem megszokott, azonnal hívjuk a rendőrséget. Ilyenkor maximálisan a rendelkezésünkre állnak – mondta Aladics Tibor.