2024. április 26., péntek

Fontos az utánpótlás nevelése

Húzzad, édes muzsikásom!
Az utánpótlás előkészületben

Az utánpótlás előkészületben

Első alkalommal került megrendezésre a Húzzad, édes muzsikásom! kétnapos téli népzenei tábor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület jóvoltából. A képzés január 10-én Szabadkán, január 11-én pedig Horgoson kerül megrendezésre. Az oktatást Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere vezeti.
– 10 résztvevő van a kurzuson, és Horgosra is ez a csoport jön. Két-helyszínesre találtuk ki a képzést, azért, hogy változatosabb legyen, valamint mert sok a horgosi résztvevő. Így mindenkinek kicsit izgalmasabb, hogy egyik nap itt vagyunk, a másik nap meg ott. Első alkalommal van megszervezve ez a tábor. A népzenei műhelymunka már több, mint egy éve zajlik Horgoson és Szabadkán, és ennek apropóján éltünk a lehetőséggel, hogy szervezzünk egy téli foglalkozást, és természetesen, ha lesz rá módunk, akkor ezt folytatni szeretnénk – tudhattuk meg Csonka Ferenctől, aki beszélt a tábor és a képzés céljáról is.
– A képzésnek az utánpótlás-nevelés a célja, mivel nagy a zenészhiány Vajdaságban, gyakran nincs elég zenész ahhoz, hogy a rendezvényen ellássák a táncosok koreográfia-kíséretét. Másrészt pedig egyszerűen az is a lényege ennek a képzésnek, hogy együtt legyünk, csapatot építsünk és tartalmasan tölthessük el a téli szünet egy részét. Itt főleg 11–12 éves gyerekek vannak, vonós hangszerekkel. Dunántúli dallamokkal foglalkozunk, amik egyszerűbbek, és megfelelnek az előtudásuknak és szintjüknek. A gyerekek lelkesek, szeretik a foglalkozásokat, jól haladnak, és örülnek ennek a lehetőségnek.