2024. április 27., szombat
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban

Csík Mónika, Toma Viktória és Oláh Tamás írnak drámát

Január 21-én, vasárnap immár 17. alkalommal kerül megszervezésre a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny, amelyet a közönség mindig nagy érdeklődéssel és izgalommal vár. Az Újvidéki Színház nem mindennapos eseményének fő célja a magyar drámairodalom fejlődésének serkentése.

Valamivel kevesebb mint 48 óra alatt három új előadás születik: három szerző tollából egy-egy drámaszöveg, amelyet három rendező három különböző színészgárdával visz színpadra. A versenyen kifejezésre jut a művészek gyorsasága, kreativitása, fantáziája és gyors gondolkodása.

Az idei versenyen drámaírásra Oláh Tamás dramaturg, író, valamint Csík Mónika és Toma Viktória irodalmárok, újságírók vállalkoztak. A darabokat Döbrei Dénes rendező, koreográfus, valamint Sardar Tagirovsky rendező és Kálló Béla színművész viszi színpadra.

Az írók szombaton, január 20-án, 9 órakor gyűlnek össze az Újvidéki Színházban, amikor a megírandó darab címét a Magyar Szó napilap aktuális számából húzzák ki. Utána elvonulnak, és délután 5 óráig megírják a drámájukat. Időközben sor kerül az elkészült szövegek fordítására és nyomtatására. Este 7-kor a színészek, szintén kalapból, húznak cédulát, amelyből kiderül, ki melyik csoportba kerül, melyik rendezővel melyik helyiségben dolgozik. Az éjszaka folyamán megtanulják a szöveget, a rendezők pedig a darab színpadra állításán gondolkodnak. Másnap nagy munka vár mindnyájukra, mert este hétig el kell készíteni a darabot, amelyet egymás után mutatnak be a közönségnek.

A szakzsűri Jónás Gabriella színművésznő, Verebes Ernő dramaturg és Tari István költő dönt a legjobb drámaíróról, rendezőről, előadásról és szereplőkről.