2024. április 27., szombat

Törvénytelenül tulajdonítottak el állami földeket?

A Korrupcióellenes Tanács arra figyelmeztetett, hogy több tízezer hektár köztulajdonban levő mezőgazdasági terület került át magántulajdonba bármiféle térítés nélkül, csupán a Privatizációs Ügynökség arról szóló bizonylata alapján, hogy a társadalmi tőke vásárlója eleget tett az adásvételi szerződésből eredő kötelezettségeinek.

„A társadalmi tőke vásárlója eleget tett a vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeinek, csakhogy ebbe nem tartozhatott bele a föld, mert arra az eladónak nem tulajdonjoga, hanem csak használati joga volt, ezt pedig nem ruházhatta át a vevőre” – olvasható a Korrupcióellenes Tanácsnak a privatizációról és az állami parcellákról szóló jelentésében.

„A köztulajdonban levő földek ellenszolgáltatás nélküli privatizálása hatalmas kárt okozott. Ennek pontos összegét a Tanács nem tudta megállapítani, mert a Köztársasági Geodéziai Intézet 2017-ben nem juttatta el a testülethez a szántók magánosítás utáni tulajdonjogi státusáról szóló adatokat. Ezek hivatali titokként való kezelése arra utal, hogy a magánérdeket védik, nem az államit.

„Jól példázza ezt Mile Jerković esete: a mezőgazdasági kombinátok privatizálásakor több mint 30 000 hektár állami és társadalmi földdel rendelkezett. Miután megszakították vele a szerződéseket, a kataszteri hivatalban kb. 4000 hektár társadalmi, állami és vegyes tulajdonban levő földet vettek nyilvántartásba. További 28 000 hektárral kapcsolatban 2014-ben semmiféle nyilvántartási adat nem létezett, azaz ennek a földterületnek nyoma veszett” – fogalmaz jelentésében a Tanács.