2024. április 27., szombat

Játszva tanultak

A muzslyai Emmausz kollégiumban befejeződött a téli oratórium

Még szünetel a tanítás, a kollégisták hazaköltöztek, de a muzslyai Emmausz kollégiumban a héten mégis nagy volt a zsibongás. Ugyanis szerdán fejeződött be a négynapos téli oratórium, melynek a kollégium adott otthont.

Jó helyen, jót tanulnak (Fotó: Kecskés István)

Jó helyen, jót tanulnak (Fotó: Kecskés István)

A szünidő alatt sok gyerek nem tudja hasznosan eltölteni a szabadidejét. Különösen télen maradnak szobájukban, a számítógép mellett. A muzslyai gyerekekre ez nem mondható.
A katolikus plébánián harminc évvel ezelőtt kezdték meg az oratóriumok szervezését, és ez azóta hagyománnyá vált. A napi foglalkozások katekézissel, beszélgetéssel és közös énekléssel kezdődnek. Utána pedig mindenki kiválasztja magának azt a tevékenységet, amit kedvel.
– Amikor a tanulmányaim elvégzése után idekerültem Szlovéniából, akkor kezdtük itt szervezni az oratóriumot. Azt tapasztaltuk, hogy évről-évre több gyerek jelentkezett. A legtöbb gyerek két évvel ezelőtt volt, amikor a nyári oratóriumra 270-en jöttek el. Az oratórium egy hasznos szabadidő-töltés. Sokat játszunk a gyerekekkel, vannak különböző műhelymunkák, közös tánc, szereptanulás. Az oratórium azért is jó, mert elvonjuk a gyerekeket a videózástól, meg a számítógéptől, a telefonálgatástól. Itt arra tanítjuk őket, hogy azok nélkül is lehet hasznos és érdekes az időtöltés – mondta Kalapis Sztoján szalézi szerzetes, kollégiumvezető.
Ezen a héten mintegy száz gyerek járt be a foglalkozásokra. Harminc animátor foglalkozott velük. Asztalos Dávid elmondása szerint a fiúk számára a legkedveltebb foglalkozás a futball volt, a kollégium korszerű, fűtött tornatermében. A délutáni foglalkozások pedig általában mindig csoportos feladatok voltak, melyek szintén jó kikapcsolódást biztosítottak.
Az oratóriumra járó gyerekeknek csaknem a fele alsós. Ez azt mutatja, hogy a szülők szívesen engedik gyermeküket a foglalkozásokra. Olyanok is vannak közöttük, akik már óvodás koruktól kezdve járnak az oratóriumra. Közülük sokan később animátorok lettek. Rapos Emma elmondása szerint nagyon sok korosztály vett részt ezeken a foglalkozásokon.
A muzslyai plébánián megtartott nyári és téli oratóriumon évente több száz gyerek fordul meg. Két évvel ezelőtt a nyári foglalkozáson 270-en voltak.